Agris.cz - agrární portál

O zdravé vánoční cukroví je zájem,vizovická pekárna peče 900 kg

3. 12. 2013 | ČTK

O zdravé vánoční cukroví je v posledních letech stále větší zájem. Pekařka Staňka Elšíková ho ve své přírodní bio pekárně ve Vizovicích na Zlínsku letos upeče až 900 kilogramů. Výrobky dodává do osmi desítek prodejen zdravé výživy a regionálních potravin v Česku a na Slovensku, řekla dnes ČTK Elšíková. Její pekárna získala několikrát ocenění pro regionální potraviny Perla Zlínska.    

"Poptávka se zvyšuje. Před 11 lety jsem začínala se 40 kilogramy vánočního cukroví," řekla pekařka, která do cukroví nedává klasický cukr. "Sladíme přírodním sladidlem, dáváme rýžový sirup, sušené ovoce, jablečnou šťávu. Není v něm máslo, mléko ani vejce. Chuťový rozdíl je velký," uvedla Elšíková.    

Pekárna tradičně peče 11 druhů cukroví, letos nově připravila například burisonové košíčky se zázvorem nebo trubičky s krémem. "Největší zájem je vždy o včelí úlky," řekla pekařka. Lidé si mohou koupit také linecké hvězdičky, plněné ořechy, košíčky s jablečnou náplní sypané kokosem, který je obarvený šťávou s červené řepy, nebo čokoládové hrudky s ovocem. Recepty vymyslela sama pekařka.    

"Začínáme se vzorky v říjnu, aby se obchodníci mohli podívat. Teď zrovna máme nejvíc práce," uvedla Elšíková. K sedmi stálým pracovníkům musela najmout tři brigádníky. Pekárna má své stálé odběratele, kromě obchodů si mohou cukroví objednat i jednotlivci. Cena za půl kilogramu je 210 korun bez DPH.    

Pekárna peče kváskový chleba i pečivo, drobné pečivo i sušenky. Perlu Zlínska získala za špaldové sušenky, slané křupánky s česnekem, hejtman ocenil zvláštní cenou kolekci bio výrobků ze špaldy.    

Jana Kuncová


Zdroj: ČTK, 3. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:50