Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila návrh rozpočtu SZIF pro příští rok

5. 12. 2013 | ČTK

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) bude v příštím roce hospodařit se 40 miliardami korun, o sedm miliard vyšší částkou než letos. Vyplývá to z návrhu rozpočtu fondu pro příští rok, který dnes schválila vláda. ČTK o tom informoval zdroj obeznámený s jednáním vlády. Vzrůst mají především peníze na Program rozvoje venkova. Fond zajišťuje především vyplácení agrárních dotací. 

Z celkové částky 40,02 miliardy korun má být 38 miliard použito na Společnou zemědělskou politiku. Na marketingovou činnost by mělo jít 250 milionů a na správní výdaje 1,7 miliardy Kč. 

Navýšení rozpočtu zdůvodňuje ministerstvo zemědělství především nárůstem dotací na Program rozvoje venkova o 5,5 miliardy Kč na 11,5 miliardy Kč. V návrhu rozpočtu je také 850 milionů korun na přechodnou vnitrostátní platbu TOP-UP, na níž letos nebyly přiděleny žádné prostředky. 

SZIF administruje a kontroluje opatření z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského rybářského fondu. Zároveň kontroluje, zda jednotliví zemědělci pobírají finanční prostředky oprávněně. Spravuje také národní značku kvalitních potravin Klasa a značku Regionální potravina. 


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 07:12