Agris.cz - agrární portál

Zásluhou Lesů ČR odstraněny následky povodní ve Frenštátě pod Radhoštěm na vodním toku Lomná

5. 12. 2013 | Lesy České republiky, s. p.

Následky povodní z let 2009 a 2010 na vodním toku Lomná ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji jsou díky úsilí státního podniku Lesy České republiky minulostí. Lesy ČR v místě nedávno dokončily důležité rekonstrukční práce za skoro 17 milionů korun. Opravy probíhaly přímo ve Frenštátě pod Radhoštěm v téměř čtyřkilometrovém úseku začínajícím u soutoku Lomné s Bystrým potokem.

V korytě jsme například opravili a zrekonstruovali 93 poškozených příčných objektů, které upravují podélný spád vodního toku. Při rekonstrukci bylo v Lomné současně vybudováno několik balvanitých skluzů umožňujících volný pohyb vodních živočichů,“ vysvětluje ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, pověřený zároveň řízením LČR. „Navíc jsme ve spodní části upravovaného úseku postavili v rámci dalšího zlepšení protipovodňových opatření na nejdůležitějších místech ochranné hráze. Ty zabraňují rozlivu vody mimo vlastní koryto toku. Díky hrázím je nyní zajištěna ochrana přiléhajícího území před až padesátiletou vodou. V některých místech došlo rovněž k opravě opevnění břehů lomovým kamenem,“ doplňuje Michal Gaube.

Tok Lomná je levostranným přítokem Bystrého potoka. Protéká obcí Trojanovice a Frenštátem pod Radhoštěm. V celé délce 10,8 km tok spravují Lesy České republiky, s. p., horní polovina toku se nachází na území CHKO Beskydy. Plocha povodí zaujímá 24,879 km2.

V Hradci Králové 5. prosince 2013

  • Zbyněk Boublík
  • Tiskový mluvčí Lesů ČR, s. p.
  • Tel.: +420 724 813 301,
  • E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 5. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:43