Agris.cz - agrární portál

Směsné pěstování zvyšuje obsah proteinů v bioobilovinách

6. 12. 2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Pokud se ječmen jarní nebo pšenice jarní pěstuje společně s čočkou, zvyšuje se obsah proteinů v obilovinách, ukázaly pokusy při ekologickém způsobu pěstování v Kleinhohenheimu.

Pokusná stanice pro ekologické zemědělství Kleinhohenheim v letech 2009 a 2010 zkoumala poměr zastoupení plodin: 100:0, 75:25, 50:50, 25:75 a 0:100. Čím vyšší byl podíl čočky ve směsce, tím více stoupl obsah surového proteinu v obilném zrnu. Zatímco u pšenice pěstované v čisté kultuře se obsah surového proteinu pohyboval okolo 10,3 %, ve směsné kultuře se 75% podílem čočky stoupl až na 15,1 %. U ječmene bez čočky činil obsah surového proteinu 13,7 % a se zastoupením čočky 15,8 %.

Směska vhodná pro ekologické pěstování

Obsah surového proteinu v čočce zůstal v případě všech plodin pěstovaných ve směsce i všech poměrů zastoupených plodin ve směsce stejně vysoký. Směsné pěstování může pro ekologicky hospodařící podniky představovat vhodnou možnost, jak zvýšit obsah proteinu v pšenici a ječmeni a zajistit dobrou pekařskou popř. krmnou kvalitu. O výsledcích pokusu zevrubně informoval časopis Journal für Kulturpflanzen.

http://www.agrarheute.com/eiweissgehalt-getreide

 


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 6. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 20:24