Agris.cz - agrární portál

Lesy v Olomouckém kraji si střeží stromky; místy i zákazy vstupů

9. 12. 2013 | ČTK

Zákazem vstupů, zastříháním stromků či natíráním páchnoucí hmotou se zástupci lesů, které v Olomouckém kraji vlastní města, brání před Vánocemi proti nájezdům zlodějů vánočních stromků. Do lesů také v těchto dnech častěji míří lesní hlídky. I přesto lesní správci přiznávají, že krádežím zcela zabránit nelze. Nejrazantnější opatření chystají Lesy města Olomouce, které spravují téměř 4000 hektarů lesa.    

"Na nejohroženějších lokalitách jsme vyvěsili tabulky se zákazem vstupu mimo vyznačené lesní cesty, které nám schválila státní správa v Litovli. Máme zde totiž porosty, kde se vyskytuje ve větší míře bor se smrkem, což je pro vánoční stromky nejatraktivnější. V okolních obcích jsme to také vyhlásili rozhlasem, že je to pod pokutou," řekl dnes ČTK vedoucí lesní správy Lesů města Olomouce Jan Podhorný. Zákaz vstupu platí do 24. prosince v místě zvaném Rampach u Litovle, kde je nejvíce borovice.    

Lesníci také podnikají řadu kroků, aby stromky v lesích nebyly pro zloděje po estetické stránce tak atraktivní. Stromy například zastřihávají, aby deformovali jejich tvar. "Používáme také nátěrové hmoty, které vydávají pachy. My je natíráme už těmi, které smrdí už v lese. Když stromek začne smrdět až doma, je to pozdě. Je to navíc i vizuálně vidět, vypadá to jako od bláta," doplnil Podhorný. Dodal, že nájezdům zlodějů brání v městských lesích i závory na lesních cestách.    

I přes řadu opatření zaznamenali už lesníci první krádeže stromků. Nevyhnuly se jim například lesy v okolí Šumperka. "Zrovna jsem se vrátil z lesa, kde jsem objevil dva uříznuté smrky metr nad zemí, už to běží, zcela zabránit se tomu nedá," řekl dnes ČTK Bořivoj Hojgr z Lesů města Šumperka, které spravují lesy na ploše téměř 2000 hektarů na 14 katastrech okolních obcí. I tam se obrana porostů před Vánocemi zvýšila. "Platí to i u nás, ať už jsou to nátěry repelenty, které v teple zapáchají, stromky také znetvořujeme, vystříháváme je hlavně u silnic a přístupových cest," doplnil Hojgr. Do lesů podle něj také častěji míří lesní hlídky.    

Své stromky si střeží například i v prostějovských lesích. Podle mluvčí prostějovské radnice Jany Gáborové stejně jako v uplynulých letech jsou naplánovány častější kontroly. Informace o tom, že by stoupl počet krádeží vánočních stromků v lesích, zatím podle ní město nemá.    

Alena Horáková 


Zdroj: ČTK, 9. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 06:48