Agris.cz - agrární portál

Vánoční kapři letos stojí kolem dvou set korun. Kvůli povodním jsou menší

9. 12. 2013 | Denik.cz

Jihočeský kapr bude vévodit štědrovečerní tabuli ve středočeských domácnostech. Přesvědčení jsou o tom prodejci sladkovodních ryb v Praze i středních Čechách. Průměrná cena kapra se pohybuje kolem osmdesáti korun za kilogram. Týden před Vánoci budou poprvé prodávat vánočního kapra v Rybárně u Obory v Příbrami. Před nově otevřenou prodejnou postavil majitel Tomáš Topinka prodejní pódium.

„Podle ohlasů lidí, kteří už kapry poptávají, jsem nechal postavit stánek, protože vevnitř by se všichni mohli umačkat," vysvětlil Tomáš Topinka. Prodávat a kuchat kapra tak budou hlavně venku na mrazu od úterý 17. prosince až do úterý před Štědrým dnem. Za menší kapry 1. třídy si bude účtovat 79 korun za kilogram, výběrový bude stát o deset, dvanáct korun více.

Živé kapry raději ne

Zákazníci v Příbrami si zatím chtějí kapra nechat zabít, než si ho odnést živého domů do vany. „Někteří lidé si raději koupí půlku kapra a k tomu všechny vnitřnosti. Pak jsou zákazníci, kteří řeší peníze za zpracování, takže si kupují celé ryby, aniž by vnitřnosti chtěli," objasnil Tomáš Topinka.

Podobnou zkušenost má i Matěj Kovář ze sádek Lahovice. „U nás chtějí spíše kapra zabít a opracovat. Pražští zákazníci vnímají daleko více konkurenci v marketech a nechce se jim s tím doma příliš zabývat," pomyslel si Matěj Kovář, který prodává v Praze třeboňské kapry. Do celé Prahy dodává třeboňská firma Fish Market až tři sta tun ryb, na sádkách Lahovice pak prodají o Vánocích kolem pěti tisíc kaprů.

Odběratelé lahovických sádek spíše preferují výběrové kapry, které prodávají za 88 korun, kapr 1. třídy pak stojí 78 korun za kilo. Výběrový kapr je větší než 2,5 kila. Kostí je v něm pořád stejně, ale s větší váhou přibývá i více masa.

Matěj Kovář se ale obává, že letos bude méně výběrových kaprů. „Červnové povodně vypláchly živiny a někdy i ryby, takže by lidé měli počítat s tím, že kapři nebudou až tak velcí," poznamenal Matěj Kovář.

Na vánoční kapry se mohou těšit také obyvatelé kolem Dobříše. Vydat se mohou například od 20. prosince k Zemědělské společnosti Dobříš, která bude prodávat kapra za 75 korun kilo. Sádky Dobříš si podle Radka Jandery z rybniční správy Zbiroh udrží stejnou cenu jako loni.

„Lidé si vybírají tak půl na půl, jestli chtějí kapra živého, nebo zabitého. Velikost kapra řeší hlavně podle počtu členů v domácnosti, ale většinou si berou nad dva a půl kila," řekl Radek Jandera.

Josef Šmikmátor, který vystudoval zemědělskou fakultu, si loni vyzkoušel prodávat kapry. Práce to byla opravdu těžká, protože stál celý den venku a máchal si ruce ve vodě.

„Ještěže moc nemrzlo. V rukavicích jde kapr vykuchat špatně, takže jsem to někdy bral jen holýma rukama," popsal Josef Šmikmátor. Po několikadenní brigádě měl ruce samý šrám. Přivýdělek to byl pro něj dobrý, ačkoliv prodejci mají odměny jenom za práci, když si lidé přejí kapra vykuchat.

Ve Starostrašnické ulici v Praze si mohou lidé pro kapra přicházet od 19. prosince. Miroslav Hulík, který patří mezi prodejce vánočních kaprů z kraje Rožmberků, bude dělat všechno proto, aby dodali stejný počet ryb jako v loňských letech. Včetně modlení. „V současné době jsou ceny ryb v jednání a ani jeden z producentů nám ještě neřekl konečný verdikt. Nicméně vše nasvědčuje, že se nám podaří zachovat loňské ceny," nastínil Miroslav Hulík.

Zákazníci preferují vykuchání

Za posledních dvacet let své praxe vidí prodejce ryb zřetelný vzestup zájmu o opracování. A počet lidí, kteří si chtějí nechat kapra upravit, stoupá. Dokonce si už každoročně vyhledávají svého vyzkoušeného opracovatele, který se jim minulé Vánoce osvědčil. „Nejvíce žádaní jsou kapři o hmotnosti kolem tří až tři a půl kila," dodal Miroslav Hulík.

Prodejci kaprů nemusí mít ke své činnosti žádné speciální osvědčení, ale musí splňovat podmínky stánkového prodeje ryb. Kádě musí být dostatečně velké a prodejce musí rybám zajistit čerstvou vodu i kyslík. Veterinární zákon také přesně stanovuje, jak má být kapr usmrcen. Kapr je omráčen tupým úderem na temeno hlavy, pak následuje vykrvení přetnutím žaber či velkých cév za hlavou.

Autor: Pavla Janoušková


Zdroj: Denik.cz, 9. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 05:25