Agris.cz - agrární portál

Počet kandidátů na šéfa Lesů ČR se zúžil z devíti na pět

10. 12. 2013 | FinančníNoviny.cz

Počet kandidátů na generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) se zúžil z devíti na pět. ČTK to dnes sdělila ředitelka odboru komunikace ministerstva zemědělství (MZe) Kateřina Böhmová. Nového šéfa podniku, jemuž patří polovina lesů v zemi, oznámí ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) pravděpodobně koncem příštího týdne. Předchozí generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora ke konci listopadu rezignoval a řízením firmy byl dočasně pověřen finanční ředitel Michal Gaube.

"Výběrová komise doporučila ministrovi zemědělství pět kandidátů," uvedla Böhmová. "Rozhodnutí je nyní jen a pouze na ministrovi, který jmenuje generálního ředitele LČR na základě doporučení komise, a to s největší pravděpodobností do konce příštího týdne," dodala. Do výběrového řízení se původně přihlásilo 25 zájemců, minulý týden MZe informovalo, že do druhého kola postoupilo devět lidí.

Jména uchazečů i složení výběrové komise ministerstvo tají. Podle dnes aktualizovaných údajů na lesnickém serveru Silvarium.cz údajně mezi devítkou postupujících do druhého kola byli Miloš Pochobradský, Josef Vojáček, Michal Gaube, Ivan Klik, Pavel Indra, Miroslav Švec, Václav Šebek, Daniel Szorád a Jiří Červenka.

Podle serveru Insider.cz má výběrová komise šest členů, mezi kterými jsou předseda dozorčí rady Lesů ČR Miroslav Zámečník, náměstek ministra zemědělství pro lesní hospodářství Radek Braum, vrchní ředitel kabinetu ministra zemědělství Radek Coufal, zástupce správní sekce ministerstva zemědělství Jan Ludvík a šéfka kabinetu premiéra Jana Nagyová.

Sýkora podnik vedl od 1. ledna 2009. Oficiální důvody své listopadové rezignace neuvedl, podle některých médií tak učinil na nátlak ministra zemědělství Petra Bendla (ODS). Většina lidí z lesnicko-dřevařského oboru i ekologů Sýkorovu rezignaci přivítala.

Protikorupční policie aktuálně vyšetřuje zakázky LČR na informační technologie, při nichž údajně vznikla škoda zhruba 350 milionů korun. Policisté případ prověřuje pro podezření z trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti. Zatím policie v případu nikoho neobvinila ani nezadržela.

zdroj: čtk


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 10. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 10:21