Agris.cz - agrární portál

2014: Rok rodinných farem

11. 12. 2013 | bio-info.cz

Valné shromáždění OSN prohlásilo svojí deklaraci rok 2014 Mezinárodním rokem rodinných farem. 

Iniciátoři věří, že tato akce více zdůrazní důležitost rodinných farem při produkci potravin, ochraně krajiny a venkovské kultury, udržování biodiverzity a snižování chudoby. Očekává se, že také přiláká pozornost politiků a úředníků na všech úrovních k tomuto životně důležitému sektoru společnosti. 

Podle FAO, Organizace pro výživu a zemědělství při OSN: Mezinárodní rok rodinných farem oceňuje na 400 milionů rodinných farem jak v rozvinutém, tak v rozvojovém světě. Rodinné farmy jsou definovány jako farmy, na kterých je většina práce vykonávána jen rodinnými příslušníky. Takové farmy produkují potraviny pro miliardy lidí. V mnoha rozvojových zemích tvoří rodinné farmy až 80 procent všech tamních zemědělských podniků. 

Drobné a středně velké rodinné farmy jsou ale velmi náchylné na nepřízeň počasí či okolní ekonomickou situaci. Jedna špatná úroda, málo nebo příliš dešťů, odmítnutá bankovní půjčka - to vše může způsobit, že rodinná farma krachuje.  Rodinné farmy hrají klíčovou roli v tvorbě zaměstnanosti na venkově a podpoře místních ekonomik. 


Zdroj: bio-info.cz, 11. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:55