Agris.cz - agrární portál

Rusko chce zastavit dovoz lososa z Norska, kritizuje i další země

12. 12. 2013 | ČTK

Rusko má v úmyslu od 1. ledna příštího roku zastavit dovoz lososa z Norska. V rozhovoru s agenturou Interfax to prohlásil ředitel ruské veterinární správy Rosselchoznadzor Sergej Dankvert. K zákazu podle něj dojde, pokud se potvrdí zprávy, že odborníkům z Moskvy nebylo dovoleno provést inspekci rybích farem v Norsku. Dankvert zároveň pohrozil, že kvůli porušování pravidel může Rusko zakázat dovoz masa a masných výrobků z několika dalších evropských zemí.    

"Je pravděpodobné, že od 1. ledna zakážeme dovoz lososa," řekl Dankvert. Inspektorům Rosselchoznadzoru prý nebylo povoleno dostat se na místa, která požadovali. Na ruský trh dosud směřovalo značné množství lososa z Norska, zejména od společností Marine Harvest, Cermaq a SalMar.   

Oslo se ale brání s tím, že vina je na straně Rusů, protože "na poslední chvíli" změnili plány, a tak nemohli stihnout vidět vše, co chtěli. "Když tým dorazil, chtěli vidět úplně jiná místa, než bylo původně plánováno a dohodnuto. Tak je to se všemi ruskými inspekcemi," uvedl Björn Röthe Knudsen, který má na starosti rusko-norské vztahy v Úřadu pro bezpečnost potravin. To, co Rusové chtěli, bylo podle něj nereálné, když se vezme v potaz logistika související s přepravou patnácti lidí během jednoho týdne. Oficiální oznámení o zákazu dovozu lososů prý ještě neobdrželi, dodal Knudsen.    

Šéf ruské veterinární správy zároveň pohrozil i dalšími zákazy pro země EU. "Máme mnoho důvodů pro omezení dovozu masných výrobků ze zemí, které se nedávno pokusily do Ruska dovést neproclené výrobky," řekl Dankvert. Podle něj jde zejména o Německo, Francii, Polsko a Rakousko. "Máme vážné obavy, protože opakovaně dochází k pokusům dovézt z EU maso neznámého původu. Také se často setkáváme s případy, kdy v dokumentech je uveden jeden dodavatel, při kontrole ale zjistíme, že jde o dodavatele jiného," dodal Dankvert.


Zdroj: ČTK, 12. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 20:47