Zájem o kvalitní čokoládu se v Česku zvyšuje, shodují se prodejci
15. 12. 2013 | Denik.cz
V České republice v posledních letech roste spotřeba čokolády. Bez ohledu na vyšší cenu však jsou lidé stále ochotnější si připlatit za kvalitnější produkty. Tvrdí to alespoň prodejci, kteří o víkendu nabízejí své zboží na čokoládové show v budově 14|15 Baťova institutu ve Zlíně. Návštěvníkům show ukazuje rozmanitost použití a druhů čokolády od pralinek až třeba po čokoládu určenou pro kosmetiku.
Podle Českého statistického úřadu snědl loni každý obyvatel Česka v průměru 6,7 kilogramu čokolády a čokoládových cukrovinek. V roce 2011 to bylo méně o 400 gramů a v roce 2004 činila podle statistiků tuzemská spotřeba čokolády a čokoládových cukrovinek jen 4,7 kilogramu. „K našemu štěstí stoupá poptávka po kvalitní čokoládě," řekla ČTK Alena Trávníčková z Prahy, která prodává čokoládu třetím rokem.
Podle ní lidé sice stále kontrolují cenu, která však pro ně mnohdy nakonec nebývá rozhodující. „Když chcete někomu dát hezký dárek nebo si i sám pro sebe na chuť koupit něco dobrého a víte, že to má vnitřní kvalitu a nejenom hezký obal, tak do toho ty peníze dáte," doplnila Trávníčková. Návštěvníci Baťova institutu její slova potvrzovali. „Jednou za čas si člověk přece může dovolit zahřešit," řekla s úsměvem Jana Marková ze Zlína.
Kromě čokolády z Belgie, Švýcarska, Francie či Jižní Ameriky si lidé o víkendu ve Zlíně mohou prohlédnout i na 600 obalů různého stáří od čokolád z celého světa, kde nechybějí ani adventní kalendáře a obrazy malované čokoládou. Mohou se i poučit na kulinářských přehlídkách. Kuchaři při nich vytvářejí kromě dezertů i slaná jídla, jejichž surovinou je čokoláda.
„Dnes třeba děláme vepřovou kotletu a těstoviny, obojí s čokoládou. Chceme tak ukázat, že čokoláda není jen na dezert, ale může z ní být i dobrá omáčka," řekl ČTK pořadatel přehlídky Chris Delattre, Francouz, který žije deset let v Olomouci. Česko se svou show objíždí od roku 2010. Podle něj Francouzi jedí čokoládu častěji a na rozdíl od Čechů si více potrpí na kvalitu. Přestože se situace zlepšuje, pořád máte co dohánět, mínil Delattre.
Čokoládová show v Baťově institutu potrvá do neděle.
Autor: ČTK
Zdroj: Denik.cz, 15. 12. 2013
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 17:35
