Agris.cz - agrární portál

Unie: Celkový trh lihovin v ČR by měl letos vzrůst o zhruba 6 %

17. 12. 2013 | FinančníNoviny.cz

Celkový trh lihovin v ČR by měl letos vzrůst meziročně o zhruba šest procent. Do srpna byl vývoj stabilní, od té doby hodně roste. Loňský základ je ale pokřivený, protože kvůli metanolové aféře loni v září nikdo neprodával a v říjnu se všichni báli kupovat lihoviny. ČTK to řekl prezident Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL) a šéf Stocku Plzeň Petr Pavlík.

Největší česká likérka po vstupu na londýnskou burzu letos v říjnu zveřejňuje prodejní i hospodářské výsledky jednou za čtvrtletí v daném termínu. Čísla za loňský rok Stock zveřejní v březnu.

"Velký meziroční nárůst sledujeme nyní u vodky, tuzemáků, ovocných destilátů a whisky," uvedl. Největší u vodky a tuzemáku. Po prohibici měli lidé strach pít právě tyto lihoviny, takže loňský základ je nižší. Vodka, která nyní zaznamenává růst 14 procent, byla loni nejčastěji pančovaným alkoholem. Pokles o tři až čtyři procenta očekává letos unie u hořkých a bylinných likérů a také u ovocných likérů.

"Z hlediska ceny je letos vidět větší polarizace. Roste prémiové pití, což je patrné na whiskách i na ostatním druzích, ale hodně také posiluje ekonomický segment, tedy nejlevnější pití," uvedl ředitel Stocku. Podle něj je to tím, že ten, kdo kupoval tuzemák nebo vodku z černého trhu, tak už je dnes kupuje v obchodech.

V posledních čtyřech až pěti letech lidé pijí více doma než v restauracích, což potvrzují i pivovary a výrobci nealkoholických nápojů. Tento trend podle Pavlíka loni podpořila metanolová aféra, která kromě výrobců a prodejců lihovin "obrovsky poškodila všechny restaurace v ČR". Přispívá k tomu i zvýšený zájem o pivo v plastových lahvích. "Tento trend je obrovsky vidět. Uvádí se, že už 20 procent objemu spotřeby piva se pije z plastových lahví a lidé si tak zvykli trávit večery doma. Přitom v hospodě si dávali vždy po třech čtyřech pivech panáka," podotk Pavlík. Spotřeba v restauracích už se podle něj na dřívější úroveň nevrátí.

Stocku se letos daří zvyšovat výrobu. "A to nejen díky růstu v ČR. Loni v červnu jsme kompletně přestěhovali výrobu z Itálie a všech zhruba 55 zemí, které byly obsluhované z italského trhu, se dnes zásobuje z Plzně. Zároveň jsme před rokem kupovali slovenskou likérku Imperator a výrobu jsme od listopadu přesunuli do ČR," uvedl. Podle Pavlíka se tím posílila důležitost Stocku ve skupině i v ČR.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 17. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 15:02