Agris.cz - agrární portál

Veleba:Ideálním ministrem zemědělství by byl i nadále Toman

16. 12. 2013 | ČTK

Ministerstvo zemědělství by podle Agrární komory měl řídit odborník. Takové kandidáty momentálně nenabízí KDU-ČSL. Naopak je má ČSSD i ANO, uvedl dnes na narychlo svolané konferenci prezident komory Jan Veleba. Ideálním řešením pro české zemědělství by podle Veleby bylo, aby V úřadu na Těšnově zůstal současný ministr v demisi, bývalý prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.  

Podle Veleby je nutné, aby případný nový šéf zemědělského resortu byl zemědělským odborníkem a měl k oboru vztah. Upozornil na to, že v nadcházejících měsících budou finišovat jednání v Bruselu o dlouhodobé podobě Společné zemědělské politiky EU. "My takového člověka vidíme buďto v řadách ČSSD a samozřejmě i ANO, " uvedl Veleba. Za vhodné kandidáty vedení komory naopak nepovažuje předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, prvního místopředsedu strany Mariana Jurečku ani senátora Petra Šilara.    

Na dotaz ČTK Veleba následně upřesnil, že odborníkem je například viceprezident komory a člen ČSSD Jindřich Šnejdrla či druhý viceprezident největší zemědělské nevládní organizace Bohumil Belada. Zemědělským odborníkem je podle Veleby také předseda poslaneckého klubu ANO a sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek.    

Podle usnesení svého výboru budou lidovci v budoucí vládě požadovat post ministra zemědělství. Podle politologa Miroslava Mareše tím chtějí navázat na úspěchy předsedy strany a ministra zemědělství z 90. let Josefa Luxe. Podle Agrární komory mohou být hlavním důvodem, proč o tento resort usilují, finišující církevní restituce.


Zdroj: ČTK, 16. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 07:52