Agris.cz - agrární portál

Výnosy řepy na východě Čech nižší,cukrovar Č.Meziříčí jede naplno

17. 12. 2013 | ČTK

Výnosy cukrové řepy ve východočeské pěstební oblasti patřící do rajonu cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku byly letos nižší asi o desetinu. Sklizeň cukrovky z 11.800 hektarů skončila k poslednímu listopadu. Kampaň v cukrovaru, který je jediným na východě Čech, jede naplno a skončit by měla kolem 10. ledna. ČTK to řekl ředitel cukrovaru Josef Světlík.    

Důvodem slabších výnosů byly podle něj extrémně deštivé jarní počasí a velká sucha v srpnu. Příznivější období pro cukrovku nastalo až ke konci vegetace. Cukrovarníci toho využili a zahájení kampaně posunuli o dva týdny na 27. září. Cukernatost řepy by měla být letos mírně vyšší, vzrůst by měla o půl procentního bodu asi na 17,5 procenta. Celkem meziříčský cukrovar, který patří cukrovarnické firmě Tereos TTD, letos počítá se zpracováním asi 800.000 tun cukrovky a výrobou přes 100.000 tun cukru.    

Před letošní kampaní cukrovar investoval asi 150 milionů korun. Z nich šlo 100 milionů do výstavby čističky odpadních vod. Čistička je nyní ve zkušebním provozu a patří podle Světlíka k nejmodernějším svého druhu. Zbytek investic šel do technologií cukrovaru, mimo jiné do navýšení zpracovatelské kapacity ze 7000 tun na 7300 tun denně. Cukrovar je nadále druhým největším v Česku. Větší je jen druhý cukrovar firmy Tereos TTD v Dobrovici u Mladé Boleslavi, který denně dokáže pořezat 14.400 tun řepy.    

Řepu meziříčský cukrovar sváží od zemědělců z okresů Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, Náchod, Jičín, Pardubice a Chrudim. Průměrná svozová vzdálenost je 50 kilometrů. Nejvzdálenějším místem svozu je Jevíčko na Malé Hané ve východním cípu Pardubického kraje. V plné kampani cukrovar zaměstnává vedle 100 stálých pracovníků dalších téměř 100 lidí, zejména na expedici cukru.    

Společnost Tereos TTD z Dobrovic hodlá ve svých dvou cukrovarech letos vyrobit asi 260.000 tun cukru. V porovnání s loňskem vyrobí asi o 40.000 tun cukru méně. Loni byl podle firmy extrémně příznivý rok. Ročně Tereos zpracuje ve dvou cukrovarech a třech lihovarech 2,6 milionu tun řepy, kterou dodává 450 pěstitelů z plochy více než 37.000 hektarů. Hlavními výrobky firmy jsou cukr a líh, a to pitný i pro energetické účely.    

Farmáři na východě Čech patří mezi hlavní pěstitele cukrovky v zemi. Jen z Královéhradeckého kraje pochází zhruba pětina produkce cukrové řepy v ČR. Podle ČSÚ je celková plocha cukrovky v kraji přes 11.000 hektarů, hektarový výnos by měl letos podle zářijových odhadů statistiků klesnout asi o 15 procent. Větší plochy cukrovky letos sklízeli jen farmáři ze Středočeského a Olomouckého kraje.    

Zdeněk Rychtera


Zdroj: ČTK, 17. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:31