Agris.cz - agrární portál

Jihočeská pekařství expedují v těchto dnech tisíce vánoček

18. 12. 2013 | ČTK

Jihočeská pekařství expedují v těchto dnech na sváteční stůl tisíce vánoček. Jejich průmyslová výroba se čím dál více přibližuje domácí, je to ale znát na ceně. Vánočky jsou k mání s máslem, s rozinkami i kandovaným ovocem a sypané mandlemi. Velká přijde na bezmála sto korun. K Vánocům neodmyslitelně patří.    

Známá jihočeská Pekárna Srnín jich v prosinci na trh z Českokrumlovska dodá kolem 7000 v šesti různých gramážích. Lidé si mohou koupit mini vánočku o hmotnosti 250 gramů, ale také vážící 1,20 kilogramu. Za kvalitní a velkou si musí zákazníci připlatit. A lidé podle vedoucí výroby pekárny Blanky Cipínové nešetří, objednávají si většinou vánočky kvalitnější.    

Vánočky v Pekárně Srnín vyrábí z kvalitních surovin počínaje hladkou moukou z firemního mlýna ve Veselí nad Lužnicí. Dávají do nich máslo, rozinky, mandle nebo třeba kandované ovoce. Dělají i vánočky méně sladké a vícezrnné. Těsně před Vánoci jich pekaři upečou denně i 2000, jeden za směnu jich uplete více než stovku, k tomu další pečivo.    

Přestože obchody nabízejí i velmi kvalitní, ručně pletené vánočky, je stále řada domácností, kde pečení vánočky a cukroví patří ke svátkům stejně jako vaření rybí polévky a smažení kapřích řízků. Trochu paradoxně domácí vánočky nemusí mít tak krásně pravidelné tvary jako ty od profesionálních pekařů. Doma pekařky bojují s tím, aby se jim horní pletence při pečení nesvezly na bok navzdory tomu, že všechna tři patra prošpikují špejlemi.    

V pekárnách na to mají fígl. Zatímco doma se pletou z devíti kusů vyváleného těsta, a to nejdříve že čtyř, pak tří a navrch ze dvou pramenů, v pekárně je pekaři pletou najednou ze šesti kusů. Jen někdy na vrchol přidají pletenec ze dvou kusů.    

Pečení vánočky je v mnohých domácnostech rituál. Začíná v obchodě. Sehnat se musí dobrá mouka, máslo, kvalitní kvasnice a nejlépe domácí vejce. Nesmí chybět rozinky a mandle, cukr a vanilka. Suroviny i mísa musí mít tu správnou teplotu, stejně jako těsto, aby dobře kynulo. Pak přijde na řadu pletení vánočky. Nakonec se hotové dílo potře žloutky a bohatě ozdobí půlenými i drcenými mandlemi a skončí v troubě. Když se dílo podaří, ráno na Štědrý den voní celý byt. Obvykle se jí k snídani na Boží hod vánoční.


Zdroj: ČTK, 18. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 06:18