Agris.cz - agrární portál

EK opět navrhla zákaz prodeje masa z klonovaných zvířat

19. 12. 2013 | ČTK

Evropská komise dnes opět navrhla zákaz prodeje masa a dalších produktů z klonovaných zvířat. Podobný návrh z pera komise už před dvěma lety zamítl Evropský parlament a členské státy Evropské unie, a to kvůli neshodám kolem označování živočišných produktů, připomíná agentura Reuters.    

Nový návrh by v EU na pět let zakázal využívat klonování při chovu zvířat pro komerční účely a prodej produktů, například masa a mléka, z klonovaných zvířat. Návrh počítá rovněž se zákazem dovozu klonovaných zvířat ze zahraničí, povoluje nicméně dovoz produktů z potomků klonovaných zvířat.    

Evropský parlament již dříve uvedl, že je připraven povolit prodej produktů z potomků klonovaných zvířat pouze v případě, že budou všechny tyto produkty jasně označeny. Odpůrci tohoto požadavku však upozorňují, že regulační orgány by v takovém případě musely vytvářet rodokmeny pro každý kus sýru či salámu, který se v Evropě prodá.    

Organizace zastupující spotřebitele tvrdí, že více než 80 procent Evropanů je proti konzumaci masa z klonovaných zvířat i jejich potomků. Obviňují rovněž Evropskou komisi, že staví obchodní zájmy nad požadavky obyvatel.    

Zvířecí klonování využívá přenos DNA k vytvoření genetické kopie původního zvířete. Jde o složitou a nákladnou technologii, takže není příliš pravděpodobné, že by maso klonovaných zvířat končilo na pultech obchodů.    

Klonovaná zvířata je nicméně možné využít k získání potomstva s podobnými vlastnostmi, například rychlým růstem či vysokou produkcí mléka. V Evropě sice zatím klonování není moc rozšířené, objevily se však zprávy, že v Británii se prodává mléko od potomků klonovaných krav.


Zdroj: ČTK, 19. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 16:34