Agris.cz - agrární portál

U třetiny prodejců vánočního zboží zjistila inspekce nedostatky

20. 12. 2013 | Denik.cz

Česká obchodní inspekce (ČOI) provedla od konce listopadu do poloviny prosince 356 kontrol prodejců vánočního zboží. Nedostatky zjistili inspektoři ve 31,7 procentech případů. ČOI to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Prodejci vánočních stromků byli nejčastěji pokutováni za chybějící ceníky a úředně neověřená měřidla. „Ověřují se také nabývací doklady na prodávaný sortiment a vydání dokladu o koupi na vyžádání spotřebitele. Paragon k nákupu stromku je vhodné si vyžádat, aby spotřebitel mohl při namátkové kontrole prováděné policií prokázat jeho legální nabytí," uvedl mluvčí inspekce Denis Gaidoš.

Nejčastějšími nedostatky u prodejců kaprů jsou neseznámení s cenou doplňkových služeb, používání neověřených měřidel a předražení nákupu v důsledku nesprávného účtování. Na kontrole ryb se kromě ČOI podílejí nejméně další dva kontrolní orgány, a to Státní veterinární správa a živnostenské úřady.

U prodejců adventních věnců a vánočních dekorací se svíčkami byly nejčastějším zjištěným prohřeškem neúplné nebo chybějící informace o výrobku, o jeho ceně a nevydání dokladu o koupi se všemi náležitostmi.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 20. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:40