Agris.cz - agrární portál

Většina Čechů preferuje přírodní vánoční stromek. V Praze vítězí umělý

20. 12. 2013 | Denik.cz

Nadpoloviční většina českých domácností bude letos slavit Vánoce u přírodního stromku. Výjimkou jsou Pražané, kteří upřednostňují umělé stromky. Lidé preferují menší stromky, téměř ve třetině případů bude stromek menší než 120 centimetrů. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost Ekonomické stavby realizovala agentura Ipsos na reprezentativním vzorku populace.

Zatímco 52,4 procenta z celkem 840 dotazovaných uvedlo, že letos bude mít přírodní stromek, 47,6 procenta bude mít stromeček umělý. U velikosti stromků platí, že obyvatelé rodinných domů si pořizují v průměru až o několik desítek centimetrů vyšší stromky než obyvatelé bytů.

Průzkum potvrdil, že vánoční stromek je v českých domácnostech nezbytností. Jeho typ, velikost a podoba se různí na základě socioekonomických ukazatelů. Například mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním je přírodní vánoční stromek až dvakrát oblíbenější než umělý.

V Praze zvítězil umělý stromek

Voňavé jehličí má početné příznivce také mezi mladými lidmi od 18 do 26 let. Přírodní stromek si pořizuje až šest z deseti mladých rodin. Upřednostnění přírodních stromků před umělými je patrně ve všech krajích Česka s výjimkou Prahy, kde těsně s 53 procenty zvítězil umělý stromek. Přírodnímu stromku dává před umělým přednost 51 procent mužů a 54 procent žen.

„Živý vánoční stromek nám evokuje nejen sváteční atmosféru, ale i jisté spojení s přírodou, na které lidé často zapomínají," uvedla psycholožka Hana Sedmidubská. „Celou vánoční atmosféru vnímáme všemi smysly a dá se tedy usuzovat, že ti kteří si pořizují živý stromek, jsou buďto více senzitivní nebo prostě jen větší romantici," dodala.

Češi si každý rok od obchodníků v průměru koupí zhruba milion živých vánočních stromků. Většina prodaných stromků pochází z plantáží. Takto pěstované stromky mají podle pěstitelů proti stromkům z lesů vyšší kvalitu, čemuž na druhou stranu odpovídá jejich vyšší cena. Podle zjištění ČTK a vyjádření Sdružení pěstitelů vánočních stromků zůstávají letos ceny stromků na loňské úrovni, liší se dle jednotlivých druhů i regionů.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 20. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:29