Agris.cz - agrární portál

Pivovar Litovel letos uvařil více piva než loni

23. 12. 2013 | ČTK

Pivovar Litovel za jedenáct měsíců letošního roku díky rostoucí poptávce i expanzi do dalších částí České republiky zvýšil výstav piva meziročně o dvě procenta na 170.000 hektolitrů piva. Vzrostl hlavně prodej jedenáctistupňového a dvanáctistupňového piva, řekl ČTK ředitel Pivovaru Litovel Lumír Hyneček. 

Pivovaru Litovel se podařilo navýšit produkci piva i navzdory ne příliš zdařilé letní sezoně, pro kterou byly typické výkyvy počasí, kdy deště a povodně střídaly extrémní teploty. "I přesto šly letní prodeje piva Litovel mírně nahoru a tento trend se podařilo udržet i v následujících měsících. Pozitivní bilanci ovlivnil zájem konzumentů o tradičně vařená piva a s tím související rostoucí oblibou značky Litovel i rozšíření distribuce piva do nových regionů v rámci republiky," uvedl Hyneček. 

Většinu produkce Pivovar Litovel letos prodal v České republice, přibližně 15 procent piva exportoval. Mezi jeho hlavní exportní teritoria patří Slovensko, Německo, Polsko a Finsko. 

Největší poptávka byla letos po jedenáctistupňovém pivu Litovel Moravan, jehož výroba od ledna do listopadu dosáhla historického maxima 67.500 hektolitrů. Vedení pivovaru si pochvaluje také prodej ležáku Litovel Premium. Roční produkce obou piv letos překročila 107.000 hektolitrů a představuje zhruba 60 procent celkového výstavu pivovaru. 

Prodeje litovelského piva letos příznivě ovlivnily také novinky v sortimentu, mezi které patří speciální pivo Václav, ochucené pivo Litovel Red Orange a ochucená nealkoholická ovocná piva Litovel Pomelo Free a Litovel Citron Free. "Produkce ochucených piv činí 2700 hektolitrů a u speciálů je to ještě o 300 hektolitrů více, tedy 3000 hektolitrů ročně," podotkl Hyneček. Pivovar Litovel letos investoval 11 milionů korun především do výroby a zákaznického servisu. 

Vyšší výstav letos hlásí také Pivovar Zubr z Přerova, který za prvních deset měsíců navzdory nepříznivému počasí a poklesu tuzemského trhu zvýšil prodej piva meziročně zhruba o procento. Mírný růst prodejů eviduje i Pivovar Holba z Hanušovic na Šumpersku.

"Letošní rok se vyvíjí velmi slušně a za prvních deset měsíců jsme v prodeji na 101 procentech loňského roku. Slibné jsou také listopadové prodeje a předpokládám, že podobný trend bude i v prosinci, takže za celý rok by se náš výstav měl zvýšit o jedno až dvě procenta," řekl ČTK ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček. 

Tuzemské pivovary podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven navařily za tři čtvrtletí letošního roku takřka o tři procenta méně piva než ve stejném období loňského roku. Podle pivovarníků pokles spotřeby způsobilo především nepříznivé počasí. 

Pivovary Litovel, Zubr a Holba patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů PMS Přerov. Jejich roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Závody prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách. 


Zdroj: ČTK, 23. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 19:52