Agris.cz - agrární portál

Carlsberg chce expandovat, kupuje čínskou pivovarnickou skupinu

31. 12. 2013 | ČTK

Dánská pivovarnická skupina Carlsberg rozšiřuje svůj byznys v Asii. Koncern dnes oznámil, že za zhruba 1,4 miliardy dánských korun (5,15 miliardy Kč) přebírá čínskou pivovarnickou společnost Chongqing Beer Group Assets Management, která vlastní osm pivovarů ve třech čínských provinciích. Dánská společnost naráží na strnulé podmínky v důležitém evropském byznysu. Expanze na čínském trhu s pivem patří k širšímu úsilí koncernu zajistit si růst, napsal na webu list Wall Street Journal (WSJ). 

Pivovary holdingové společnosti Chongqing Beer Group Assets Management mají kapacitu 12 milionů hektolitrů, oznámila dnes dánská společnost. Čínské pivovary především prodávají značky piv s licencemi od skupiny Chongqing Brewery Company. V ní má Carlsberg podle prosincového sdělení této čínské firmy většinu.

Carlsberg je čtvrtým největším producentem piva na světě. Mezi jeho nejznámější značky patří Carlsberg, Tuborg, San Miguel či Kronenbourg. Firma úzce spolupracuje s Budějovickým Budvarem, který je od června 2007 výhradním importérem piv Carlsbergu do České republiky, zatímco dánská skupina se stará o prodej produktů Budvaru na některých zahraničních trzích. 

Dánská společnost o svém kroku v Číně informovala v době, kdy jí růst v západní Evropě zasažené krizí zpomaluje a firma se spolu se svými konkurenty snaží posílit přítomnost na mladých trzích. Asie je pro největší hráče v odvětví obzvlášť důležitá, protože jde o největší regionální trh s pivem na světě. Na světové spotřebě se podílí z 35 procent, napsal WSJ. 


Zdroj: ČTK, 31. 12. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 08:39