Agris.cz - agrární portál

Obchody se zdravou výživou budou mít napilno

3. 1. 2014 | Denik.cz

Sako se po vánočním a silvestrovském hodování nedá dopnout, sukně nebo kalhoty hrozí prasknutím.

Přitom stačí nahradit cukroví oříšky a sušeným ovocem, vyhýbat se bílé mouce a  slaným bramborovým lupínkům. Ovšem do obchodů se zdravou výživou míří zákazníci hlavně až po svátcích.

„V ty dny berou zákazníci obchody se zdravou výživou doslova útokem, neboť si pravidelně dávají předsevzetí, že v novém roce zhubnou," říká s úsměvem Miroslava Dubnová. Ta už léta provozuje v Havlíčkově Brodě obchod se zdravými produkty. Jenže myslet na zdraví by podle ní měli jedlíci průběžně po celý rok, aby se jich nadbytečná kila nedržela.

„Místo vánočního cukroví mohou mlsat například oříšky nebo sušené ovoce. Ovšem s mírou, neboť i v těchto pochutinách jsou kalorie. Ale například z oříšků a sušeného ovoce se dá vyrobit množství dobrot, a bez pečení, když například použijete sušenou jablečnou dřeň. Náš obchod nabízí i čokoládu s vysokým obsahem kakaa, kde není tolik cukru," vysvětluje Dubnová.

V současné době je už na trhu dostatek například pohankové mouky, která je mnohem zdravější a méně kalorická než tradiční bílá hladká mouka. Existují i recepty, v nichž prim hraje bezlepková mouka. V regálech obchodů se zdravou výživou lze najít pestrý výběr speciálních sušenek. Kromě toho mohou lidé zdravě mlsat, pokud si to nedokážou odpustit, i v prvních dnech nového roku. „Například místo slaných chipsů si mohou dát řepelky-cerelky.  Jejich složení je možná překvapí, neboť jsou vyrobené z červené řepy za pomoci oleje a soli. Rozhodně nejsou tak kalorické jako klasické chipsy a    jsou chutné," zdůrazňuje Dubnová. Ta dodává,  že mnozí zákazníci se ale už naučili myslet na svoje zdraví a obchody se zdravou výživou navštěvují pravidelně. Jiní zavítají aspoň po Vánocích, když si potřebují spravit žaludek nějakým speciálním čajem. Jenže ke svátkům v Čechách plné stoly dobrot a lahve s alkoholem pořád neodmyslitelně patří.

„Pro první dny po svátcích doporučuji vyzkoušet nové kombinace. Dobré je sestavit si jídelníček tak, aby jídlo mělo velký objem, ale málo kalorií," radí Iva Málková ze společnosti Stop obezitě. Podle ní drastické diety po svátcích nikdy, ale opravdu nikdy nefungují. „Je třeba změnit úplně stravovací systém. Někdy nejvíce pomáhá se na sebe zdravě naštvat," dodává Málková.

Autor: Štěpánka Saadouni

Zdroj: Denik.cz, 3. 1. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:11