Na jižní Moravě klesnou teploty pod nulu, vítají to vinaři
10. 1. 2014 | ČTK
Na teploty pod nulou, které by měly být podle předpovědí už příští týden, čekají vinaři i proto, aby mohli stříhat vinnou révu. Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka při nízkých teplotách také vymrznou škůdci, například padlí révové.
"Pokud by škůdci nevymrzli, znamenalo by to větší náklady na ochranu vinic na jaře," řekl ČTK ředitel Chateau Valtice Marek Šťastný. Někteří vinaři čekají na mrazy kvůli stříhání révy. "Když nejsou vinice zablácené, je to jednodušší," uvedl Půček.
Na příhodnější dobu pro stříhání vinic čekají například ve Vinařství Volařík, chtějí začít stříhat až v mrazech, když na ně budou rostliny už přivyklé. "Vyšší lokality jsou odolnější, ale v nižších polohách, mrazových kotlinách by dříve ostříhané, oslabené vinice mohly utrpět následnými mrazy. Tím by mohla být ohrožena celá úroda ročníku," vysvětluje hlavní technolog Vinařství Volařík Filip Mlýnek.
Podle oslovených vinařů letošní zima, která je zatím nadprůměrně teplá, není ideální. "Nezvykle vysoké teploty v tomto období ale nebudou mít vliv na vinohrady a kvalitu či množství vína ročníku 2014," uvedl Půček.
Některé vinařské firmy už kvůli teplotám vzdaly letošní produkci ledového vína a poslední hrozny už sklidily. "Naše vinařství většinou nečeká se sklizní hroznů pro ledová vína do nového roku, takže jsme tyto hrozny sklidili už 20. prosince. Vyrobíme z nich výběry z cibéb," uvedl Šťastný z Chateau Valtice.
Na ledové víno se nezaměřuje ani Zámecké vinařství Bzenec. Část hroznů ale na vinicích ještě má. "Teď hrajeme vabank. Buď to vyjde, nebo nevyjde. Primárně nám nešlo o výrobu ledového vína, ale dosažení požadované cukernatosti," uvedl ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.
Část hroznů má na vinicích ještě Vinařství Volařík. Podle Mlýnka ale jejich kvalita klesá. "Máme ještě ve vinicích tramín, ale už teď více než polovina hroznů opadala. Mám obavu, že letos už ledová vína nebudou, rapidně se zhoršuje zdravotní stav hroznů. Základem pro výrobu kvalitního ledového vína je co nejlepší stav hroznů, a ten už není ideální," uvedl Mlýnek.
Filip Vrána
Zdroj: ČTK, 10. 1. 2014
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 21:02
