Agris.cz - agrární portál

AFP: Německé pivovary vaří z nových druhů chmele

12. 1. 2014 | ČTK

Citrusové plody či jiné ovoce... Kromě tradičních druhů piva, jehož čistota je po staletí přísně dodržována, se v Německu objevuje pěnivý mok s méně konvenční příchutí, a to jedině díky aromatizovanému chmelu, píše agentura AFP.    

V maličkém pivovaru v jedné módní čtvrti v Berlíně vaří pivo jeden z novátorských sládků Thorsten Schoppe. "Používáme jen čtyři ingredience, a to je jedna z nich," říká Schoppe, zatímco poněkud kyselá vůně začíná vycházet z vařící vody a sladu.    

Malé německé pivovary se stále častěji uchylují k používání "aromatizovaného chmele", který jejich nápoji dodává přídech pomeranče, pampelišky nebo broskve. Zároveň přísně dodržují "dekret o čistotě" piva Reinheitsgebot, který v Německu platí od 16. století a ingredience piva omezuje na čtyři složky: ječmen, chmel, voda a kvasnice.    

Schoppe až do nedávna musel dovážet speciální chmel ze Spojených států, kde domácí pivovary tvoří dobře zavedený sektor.    

Němečtí pivovarníci, kteří chtějí využít zvyšující se poptávky, loni sklidili první chmel s novými příchutěmi.    

"Mnoho lidí se diví, že lze dodávat pivu zvláštní příchutě a přitom dodržovat dekret o čistotě piva," uvádí Thorsten Schoppe. Vaří velmi fermentované světlé pivo India s příchutí citrusových plodů.    

"Někteří nám nevěří, když jim tvrdíme, že vše je přírodní, že do piva nebylo přidáno žádné aroma," zdůrazňuje.    

Pětatřicetiletý Sebastian Hiersick, kuchař z Berlína, má rád whisky, ale o tradiční německé pivo nestojí. "Buď tam je příliš mnoho chmele, nebo příliš mnoho sladu, nebo je to moc pěnivé," soudí.   

Piva s ovocnými příchutěmi si však oblíbil. "Když je v létě vedro, je to příjemné popití. Je to jako ovocný džus nebo limonáda," říká.   

Producent chmele Anton Lutz začal vyvíjet nové německé odrůdy v roce 2006. Mezi novinkami, které vypěstoval, je Mandarina bavaria s příchutí melounu, citrusových plodů a mandarinky.   

Místní pěstitelé chmele se však do nových počinů příliš nehrnou. Nové druhy chmele byly loni vysazeny pouze na 150 hektarech, tedy na jednom procentu celkové plochy, na níž se v Německu pěstuje chmel.   

"Nechceme měnit celkovou kulturu piva v Německu. Chceme pivu otevřít nové trhy, nechceme přesvědčovat lidi, aby měnili své chutě," ujišťuje Lutz.    

Dekret o čistotě piva, který byl v Bavorsku zaveden v roce 1516, přispěl k vytvoření kultury piva založeného více na tradici a kvalitě než na inovaci. Nové odrůdy chmele tedy byly zpočátku přijímány skepticky.    

"Tradiční německý piják piva byl znepokojen a prohlašoval: nechceme ovocnou limonádu, chceme pivo," říká Elisabeth Seignerová z Bavorského výzkumného ústavu zemědělství.    

V bavorském městečku Hof zahájil pivovar Meinel, rodinný podnik od roku 1731, v roce 2010 revoluci. Gisela Meinelová-Hansenová a další tři sládci v regionu uvedli na trh omezenou sérii dvou druhů piva Holladiebierfee, které se prodávalo v lahvích pro šampaňské.    

"Naším cílem je získat pro pivo ženy. Toto pivo je naším ambasadorem," vysvětluje. Pivo voní kávou a čokoládou a vaří se z chmele Mandarina bavaria.    

Dokonce tradiční Hofbräu, kam především směřují turisté, vaří nyní pivo obsahující německý aromatizovaný chmel.


Zdroj: ČTK, 12. 1. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 11:03