Agris.cz - agrární portál

V Holovousích se staví Ovocnářský výzkumný institut za 380 mil.

14. 1. 2014 | ČTK

V Holovousích na Jičínsku stavbaři budují Ovocnářský výzkumný institut, který by se měl stát špičkovým pracovištěm českého ovocnářského výzkumu. Stavba, jejímž investorem je Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, oficiálně začala loni v srpnu. Nyní z ní je hotová základová deska a buduje se skelet prvního nadzemního podlaží. Rozpočet stavby činí 378 milionů korun bez DPH, vše by mělo být hotové na jaře 2015. ČTK to řekl jednatel ústavu Jaroslav Vácha.  

Současně s hlavní budovou stavbaři pracují na skleníku, dvou objektech garáží pro zemědělskou techniku a inženýrských sítích. "Dosavadní teplé počasí stavbě přálo," řekl Vácha k postupu prací. V březnu by měli stavbaři začít přestavovat sklad ovoce tak, aby do něj výzkumníci mohli už na podzim uložit ovoce z letošní sklizně. Současně s rekonstrukcí skladu začne i výstavba skladu obalů.   

Institut, jehož stavbu platí dotace z fondů Evropské unie, by měl pomoci zvýšit konkurenceschopnost českého ovocnářství v Evropě. Měl by se stát i vzdělávací základnou pro české ovocnáře. Dosud holovouský výzkumný ústav sídlí v pronajatém areálu místního zámku a možnosti jeho rozvoje jsou velmi omezené. Výzkumníci by měli ve vlastních objektech získat jistotu budoucnosti.    

Celkový objem dotace projektu činí 567 milionů korun a pokrývá všechny uznatelné náklady investice. Stavební část projektu dodává sdružení Jablko, které tvoří firmy Hochtief CZ a BAK stavební společnost. Vedle stavební části půjdou další peníze na přístroje do laboratoří, na obnovu zastaralé polní mechanizace, archeologický výzkum, dodávky pesticidů, závlahy či protikroupová opatření v sadech.    

České ovocnářství ročně tvoří hodnotu kolem tří miliard korun a dává práci přibližně 6000 lidí. Holovouský ovocnářský ústav, jehož vznik spadá do roku 1951, má nyní přes 70 zaměstnanců.


Zdroj: ČTK, 14. 1. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:37