Agris.cz - agrární portál

Kraj Vysočina podpoří provoz nové potravinové banky 200.000 Kč

15. 1. 2014 | ČTK

Kraj Vysočina přispěje na provoz loni vzniklé potravinové banky v kraji 200.000 korunami. Banka začíná získávat přebytečné jídlo z obchodů, od výrobců a z farem pro chudé lidi. Během listopadové národní sbírky vybrala podle údajů provozujícího sdružení kolem pět tun potravin. Kraj projednával žádost o podporu banky podruhé. Loni v září si radní vyžádali doplnění údajů. O udělení podpory proto rozhodla krajská rada až dnes, řekl novinářům hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).  

"Uvidíme, jak to po roce fungování zhodnotíme a rozhodneme se, jak dál," řekl Běhounek. Kraj bude posuzovat i to, jakou podporu si banka vyjedná u obcí, různých nadací a firem.    

Na Vysočině byla loni založena pátá potravinová banka v zemi. Zakladateli sdružení Potravinová banka Vysočina jsou Oblastní charita Havlíčkův Brod, obecně prospěšná společnost Háta a Nadace Jindřicha a Ičky Waldesových. Místopředsedkyně sdružení Iveta Vrbová uvedla, že se banka už zapojila do listopadové národní sbírky potravin České federace potravinových bank. Jídlo vybrané z obchodů získala řada charitativních zařízení v kraji i v sousedních regionech.    

"Chystáme se, že bychom teď dělali menší sbírky na území kraje," řekla Vrbová. V některých městech by mohli do sbírky potravin přispívat i obyvatelé, pokud se na tom banka dohodne se starosty. Sdružení už kromě krajské dotace sehnalo i 70.000 korun na vybavení banky. Sklad na potraviny by měl na jaře začít fungovat v Ledči nad Sázavou, kde má sdružení slíbené prostory k pronájmu za symbolickou korunu.  

Potravinová banka nesmí potraviny kupovat ani prodávat. O předání vybraného jídla potřebným lidem se postarají místní charitativní a humanitární organizace. Činnost banky nebude výdělečná a bude závislá na dobrovolnické práci.


Zdroj: ČTK, 15. 1. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:09