Agris.cz - agrární portál

Pivovar Primátor loni zvedl výstav o dvě pct na 126.000 hl

24. 1. 2014 | ČTK

Pivovar Primátor Náchod loni zvýšil výstav o dvě procenta na 125.776 hektolitrů. Růst mu zajistil zvýšený odbyt na českém trhu. Export podniku meziročně klesl o osm procent na zhruba 28.000 hektolitrů. Letos by podnik chtěl celkový výstav dál zvýšit. ČTK to dnes řekl ředitel náchodského pivovaru Josef Hlavatý. Primátor majetkově patří do skupiny LIF, jejíž vlajkovou lodí je pivovar Svijany.

"V Česku se nám dařilo zvyšovat odbyt sudového piva do restaurací i prodej lahvového piva do obchodních řetězců," řekl Hlavatý. Snížení exportu šlo na vrub ukončení dodávek do jednoho obchodního řetězce na Slovensku. Slovensko proto už loni nepatřilo mezi největší odbytiště pivovaru. Hlavními byly Polsko, Rusko, Francie a Řecko.    

Primátor se profiluje jako výrobce speciálních piv, které teď tvoří asi třetinu jeho produkce. Se speciálním svrchně kvašeným pivem Weizenbier podnik loni v září uspěl v britské soutěži World Beer Awards, v níž v konkurenci stovek piv z celého světa získal ocenění Nejlepší pivo světa roku 2013. Zisk ocenění se odrazil i v odbytu. "Prodeje Weizenbieru se za poslední dva měsíce roku zvýšily o více jak 30 procent," uvedl Hlavatý.    

Zájem konzumentů o speciální piva a objevování nových chutí podle něj stále roste. "Zároveň se ale výrazně zvyšuje konkurence na trhu speciálních piv, a to včetně boomu restauračních pivovarů," uvedl k situaci na trhu. Aktuální portfolio pivovaru čítá 17 druhů piv, a patří tak k nejširším v českého pivovarnictví.    

Podnik s 80 zaměstnanci loni také investoval zhruba 28 milionů korun. Nejdůležitější byla instalace nové technologie plnění lahví. Podnik dále rozšířil sklady, přestavěl vstup do pivovaru a vybudoval vlastní školicí středisko.


Zdroj: ČTK, 24. 1. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 17:32