Agris.cz - agrární portál

Růst výstavu vyškovského pivovaru se v loňském roce zastavil

27. 1. 2014 | ČTK

Růst výstavu vyškovského pivovaru se poprvé od roku 2011, kdy si jej od státu pronajala společnost Czech Beverage Industry Company, zastavil. Podnik loni vyrobil 22.000 hektolitrů piva, stejně jako v roce 2012. Důvodem je mimo jiné pokles odbytu v Rusku. ČTK to dnes řekl ředitel pivovaru Miloš Hrabák.    

Czech Beverage Industry Company za loňský rok podle prvních odhadů vykáže mírnou ztrátu v řádu stovek tisíc korun. "Děláme i vývoj nových nápojů, což se v hospodářském výsledku musí projevit," uvedl Hrabák.    

Firma zhruba čtvrtinu své výroby vyváží. Loni zaznamenala oproti plánům pokles v Rusku. "V Rusku se situace trochu změnila. Pivo se začíná řadit mezi alkoholické nápoje. K tomu jsou nutné nové registrace," uvedl Hrabák.    

Podle něj je ale stabilní výstav vyškovského pivovaru pozitivní zprávou. Celý český trh oproti roku 2012 podle odborníků mírně klesne. Některé pivovary ale hlásí růst. Například pivovar Primátor Náchod loni zvýšil výstav o dvě procenta na 125.776 hektolitrů. Růst ohlásil pivovar v Chotěboři na Vysočině nebo přerovský Zubr.    

Podle Hrabáka může také vyškovský pivovar dál růst. "Spousta restaurací je dlouhodobě vázána smlouvami s velkými nadnárodními společnostmi, ale chtějí čepovat jiná piva," uvedl Hrabák. Vyškovský pivovar podle něj má i zakázky z Itálie a vyváží na Slovensko.    

V zahraničí se vyškovské pivo prodává díky speciálům. Czech Beverage Industry Company jich od svého příchodu do pivovaru uvařila několik, řada z nich byla v českých poměrech ojedinělá. Příkladem je India Pale Ale, silně chmelené svrchně kvašené pivo, známé z Anglie.    

Vyškovský pivovar patří k menším průmyslovým pivovarů na jižní Moravě. V regionu se pivo ve velkém vaří ještě v Brně a Černé Hoře. Loni obnovil provoz pivovar v Břeclavi.

Výstav vyškovského pivovaru v hektolitrech:

RokVýstav pivovaru v hl
201322.000
201222.000
201115.000

Zdroj: Czech Beverage Industry Company


Zdroj: ČTK, 27. 1. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 20:04