Agris.cz - agrární portál

V Davli u Prahy otevřeli potravinářskou dílnu pro postižené

30. 1. 2014 | ČTK

V Davli u Prahy dnes otevřeli potravinářskou dílnu, v níž najdou uplatnění lidé s handicapem. Vyrábět by měli nakládané speciality - především sýry a utopence. ČTK to sdělila Jolana Šopovová z občanského sdružení Portus Praha, které je známé především díky pořádání celostátního benefičního projektu Akce Cihla. 

Nakládané potraviny pod značkou Dobroty s příběhem vznikly jako produkt pracovní terapie lidí s mentálním postižením v sociálně terapeutické dílně na Slapech, již Portus Praha provozuje už sedm let. Z výtěžku několika ročníků sbírky Akce Cihla sdružení v roce 2013 spolufinancovalo i výstavbu zcela nové dílny v Davli, která umožnila rozšíření původní výroby.

Zatímco na Slapech se budou klienti nadále věnovat sociální terapii, v Davli budou zaměstnáni na hlavní pracovní poměr a také odměňováni. Někteří přecházejí do Davle z dílny na Slapech, ale výsledný počet osmi zaměstnanců s postižením bude doplněn i o nově příchozí žadatele o práci. "Výroba nakládaných sýrů a utopenců, které Portus Praha rozváží do desítek pražských restaurací a kaváren a prodává na farmářských trzích, se zde spustí již od února 2014," uvedla Šopovová.

Moderní dřevostavbu stojící v Davli přímo u hlavního silničního tahu na Slapy podle ní nelze přehlédnout. Za její návrh získali architektky ze studia MMM ocenění v soutěži Young Architect Awards. Budova by měla postupem let růst až do výsledné podoby připomínající parník postavený na břehu Vltavy.

V letní sezoně v dílně otevřou i rychlé občerstvení a miniobchod, jež budou poskytovat služby projíždějícím řidičům, cyklistům i místním obyvatelům. Přímo před objektem bude vybudována nová autobusová zastávka. 


Zdroj: ČTK, 30. 1. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 03:01