Agris.cz - agrární portál

Rusové zamýšlejí pěstovat na ISS také rajčata, papriku a rýži

30. 1. 2014 | ČTK

Ruští vědci chtějí na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vyzkoušet i pěstování rajčat, papriky a rýže. Využijí k tomu skleník Lada, s jehož úpravami se počítá v roce 2015. Dříve se s jinými plodinami už v kosmu experimentovalo, pro zmíněné tři to ale bude premiéra. Podle agentury ITAR-TASS to řekla Margarita Levinskichová, vedoucí pracovnice Ústavu lékařských a biologických otázek (IMBP) Ruské akademie věd.    

"Plánujeme experimenty s rýží, rajčaty a paprikou. To jsou kultury, které se ve vesmíru ještě nepěstovaly," řekla podle agentury Levinskichová. "Chceme pokračovat ve zkoumání vlivu ovzduší stanice a jejího mikrobiologického prostředí na rostliny," dodala.    

K tomu bude potřeba modifikovat palubní skleník Lada, který na ISS funguje už od roku 2002. Úpravy se podle vědkyně budou týkat zejména výměny řídícího systému a způsobu osvětlování - zářivky nahradí LED žárovky.    

Levinskichová připomněla, že IMBP v kosmu dosud provedla 23 experimentů s rostlinami - šest na bývalé sovětské orbitální stanici Mir a 17 na ISS. Posádky už mimo jiné pěstovaly hrách a pšenici.   

"Na základě výsledků lze říci, že k žádnému poklesu výnosnosti rostlin, k degradaci produktivnosti semen nedošlo," konstatovala Levinskichová k pěstování hrachu. Pokud jde o "supertrpasličí" pšenici, byla na ISS získána semena "nezvykle vysoké kvality". To podle ní potvrzuje, že použitá technologie je vhodná pro pěstování plodin v podmínkách kosmického letu.


Zdroj: ČTK, 30. 1. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 00:58