Agris.cz - agrární portál

Zemědělci letos získají na podporu citlivých komodit až dvojnásobné dotace

3. 2. 2014 | rozhlas.cz

V letošním roce mohou zemědělci získat od státu mnohem více dotací. Například na podporu takzvaných citlivých komodit je pro Českou republiku připraveno 57 milionů eur. Tedy dvakrát více než loni.

O tom, co patří mezi citlivé komodity, si jednotlivé země rozhodují samy. Evropská unie pak návrh posuzuje a schvaluje. 

Stát se tím snaží dorovnat znevýhodnění, která mají farmáři, pokud používají složitější a dražší postupy. Vysvětlila náměstkyně ministra zemědělství Jaroslava Beneš Špalková na příkladu škrobových brambor. 

„Každá komodita potřebuje zvláštní zacházení, to znamená, že musí zemědělci například vykonávat určité agrotechnické postupy, které by standardně nedělali. Mají přísnější podmínky pro používání povolených látek – fungicidů, herbicidů a podobně. Podpora je poskytována na certifikovanou sadbu brambor,“ popisuje. 

Česká republika podporuje jako citlivé komodity dojnice, masná telata, ovce a také kozy. Dále pak pěstování chmele nebo brambor na výrobu škrobu. 

Dotace budou letos oproti loňsku dvojnásobné, potvrdila náměstkyně ministra zemědělství Jaroslava Beneš Špalková. 

„Například na masná telata v roce 2013 byla sazba přibližně 2300 korun a v letošním roce to bude něco přes 4 tisíce. Chmel 5 tisíc korun v roce 2013 a v roce 2014 to bude 8600 korun. V případě škrobových brambor byla loni sazba okolo 12 tisíc korun na hektar a v roce 2014 to bude téměř 21 tisíc korun na hektar,“ přibližuje náměstkyně. 

O podporu může požádat každý zemědělec, který splňuje podmínky. Nepřijde přitom o žádnou další formu dotace, kterou dostává. 

Žádosti jen do 15. května 

Termín podání žádosti o dotace pro letošní rok je 15. května. Přijímat je budou regionální pracoviště Státního zemědělského intervenčního fondu. 

V příštím roce půjde na citlivé komodity ještě více peněz a rozšíří se také na ovoce, zeleninu a pěstování proteinových plodin, jako jsou například luskoviny.  


Zdroj: rozhlas.cz, 3. 2. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 22:42