Čtvrtina zakysaných smetan má méně tuku, než se uvádí na obalu
4. 2. 2014 | novinky.cz
Spotřebitelský časopis dTest si vzal do hledáčku zakysané smetany prodávané v tuzemských obchodech. Zjistil, že z 32 testovaných jich osm mělo méně mléčného tuku, než uváděl obsah na obalu.
„Největším hříšníkem byl z tohoto hlediska výrobek s názvem Creme fraiche značky Bohemilk. Místo deklarovaných 38 procent ve skutečnosti obsahoval pouze 33,6 procenta tuku,“ informoval vedoucí redakce dTestu Daniel Pavlis.
U části testovaných výrobků bylo naopak více tuku, než se na nich uvádělo. Největší plusovou odchylku měla Zakysaná smetana šéfkuchař z Mlékárny Kunín, která deklarovala obsah minimálně 30 procent, laboratoř ho ale naměřila 31,18 procenta. Výrobci procentní údaj o množství tuku doplňovali slovem „nejméně“ nebo „minimálně“ a zavazovali se tím pouze ke spodní hranici obsahu tuku.
Pátrání po škrobuV zakysaných smetanách dTest také hledal škrob a nevynechal přitom ani ty, které ho neuváděly ve složení. Testy ukázaly, že škrob neobsahoval žádný z 15 výrobků, které ho neměly ve složení uvedený. V kategorii smetan se škrobem byla smutným rekordmanem Zakysaná smetana Bio značky Milko z Polabských mlékáren Poděbrady, v níž bylo zjištěno 3,58 procenta škrobu.
Přítomnost škrobu v zakysané smetaně žádný český ani unijní předpis nezakazuje a rovněž není stanoveno, kolik ho tam smí být. Výrobci přídavek škrobu odůvodňují tím, že zabraňuje vyvstávání syrovátky, přičemž je chuťově neutrální. To se ale v testu senzoriky nepotvrdilo.
„Kvalitní smetana se obejde bez škrobu, což ukázal vítěz testu, jímž se stala Pochoutková smetana kysaná Olma s 16 procenty tuku,“ doplnil Pavlis.
Zdroj: novinky.cz, 4. 2. 2014
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 21:28
