Agris.cz - agrární portál

Pivovary Lobkowicz vstoupí na pražskou burzu asi ve 2. čtvrtletí

4. 2. 2014 | FinančníNoviny.cz

Přední domácí pivovarnická společnost Pivovary Lobkowicz zřejmě vstoupí na pražskou burzu ve druhém čtvrtletí letošního roku. Firma zvažuje, že by vedle pražské burzy své akcie nabídla také na burze v polské Varšavě. Na dotazy ČTK to dnes uvedla mluvčí firmy Barbora Kameníková. Pokud se emise uskuteční, bude firma, které patří sedm lokálních pivovarů, prvním tuzemským výrobcem piva, jež vstoupil na burzu.

Pivovary v současné době zpracovávají všechny podklady nezbytné pro veřejný úpis akcií na burze. Firma musí zejména uvést své účetnictví do souladu s mezinárodními účetními standardy. "To bychom měli stihnout v prvním pololetí letošního roku, i když doufáme, že tento proces bude rychlejší a ještě během druhého čtvrtletí tohoto roku dojde i k samotnému úpisu akcií," řekla Kameníková.

Podle mluvčí by se na burze mělo obchodovat okolo 40 procent akcií společnosti. Majoritní akcionář, jímž je podnikatel Martin Burda, který v současné době vlastní 55 procent firmy, by si prý chtěl majoritní podíl podržet i nadále. Kameníková ČTK potvrdila, že finančník Grzegorz Hóta, který má 30procentní podíl, zvažuje odchod z firmy a plánovaná emise s tímto krokem souvisí. Minoritní podíly ve firmě mají dále podnikatelka Eva Kropová a generální ředitel Zdeněk Radil.

"V současné době zvažujeme, zda stanovíme pevnou upisovací cenu akcií, nebo určíme rozpětí, a dáme tak investorům šanci, aby si cenu určili sami," podotkla Kameníková- Řádově by se podle ní cena jedné akcie měla pohybovat ve stovkách korun.

Firma chce umožnit nákup akcií i nejdrobnějším investorům. Celkově chce úpisem akcií získat stovky milionů korun.

Koncem loňského prosince firma oznámila, že namísto původně uvažovaného privátního úpisu své akcie nabídne veřejně formou IPO. Kameníková dnes ČTK řekla, že ačkoliv pivovarská společnost původně chtěla vstoupit na neregulovaný trh START, nyní zvažuje vstup na hlavní trh.

Součástí skupiny jsou pivovary v Uherském Brodě, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a Černé hoře na Blanensku.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 4. 2. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 20:12