Agris.cz - agrární portál

Hradecký kraj loni zvedl výrobu masa o 16 pct, v celé ČR klesla

24. 2. 2014 | ČTK

Výroba masa v Královéhradeckém kraji loni meziročně vzrostla o 16 procent. Bez drůbežího masokombináty v regionu loni vyrobily 22.728 tun masa. Růst produkce kraj zaznamenal druhý rok po sobě. Předtím tři roky výroba masa v kraji klesala. V celé zemi výroba masa loni klesla o dvě procenta na 299.351 tun, uvedla hradecká pobočka Českého statistického úřadu.    

K loňskému růstu produkce masa v hradeckém kraji přispělo hlavně zvýšení výroby vepřového masa o 1758 tun na 17.159, tedy o 11 procent. Produkce hovězího vzrostla o 33 procent, o 1376 tun na celkem 5547 tun. Hlavním důvodem byl nárůst počtu porážek krav o 42 procent na 10.396 kusů. Skopového a kozího masa jatka zpracovala 11 tun, meziročně o sedm tun více.    

Největšími tuzemskými výrobci masa byly loni podniky z Jihočeského kraje, které jej dodaly 54.520 tun. Následovaly je masokombináty z Jihomoravského kraje a z Vysočiny. Hradeckému kraji loni ve výrobě masa patřila mezi regiony osmá příčka, znamenalo to meziročně posun nahoru o jedno místo před Moravskoslezský kraj.

Výroba masa v Královéhradeckém kraji v letech 2010 až 2013 (bez drůbežího):

 2010201120122013
výroba masa celkem v t:23.26719.01619.58422.728
z toho vepřové v t:18.79515.17015.40117.159
z toho hovězí v t:4454383341715547

Zdroj: ČSÚ


Zdroj: ČTK, 24. 2. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 07:49