Hradecký kraj loni zvedl výrobu masa o 16 pct, v celé ČR klesla
24. 2. 2014 | ČTK
Výroba masa v Královéhradeckém kraji loni meziročně vzrostla o 16 procent. Bez drůbežího masokombináty v regionu loni vyrobily 22.728 tun masa. Růst produkce kraj zaznamenal druhý rok po sobě. Předtím tři roky výroba masa v kraji klesala. V celé zemi výroba masa loni klesla o dvě procenta na 299.351 tun, uvedla hradecká pobočka Českého statistického úřadu.
K loňskému růstu produkce masa v hradeckém kraji přispělo hlavně zvýšení výroby vepřového masa o 1758 tun na 17.159, tedy o 11 procent. Produkce hovězího vzrostla o 33 procent, o 1376 tun na celkem 5547 tun. Hlavním důvodem byl nárůst počtu porážek krav o 42 procent na 10.396 kusů. Skopového a kozího masa jatka zpracovala 11 tun, meziročně o sedm tun více.
Největšími tuzemskými výrobci masa byly loni podniky z Jihočeského kraje, které jej dodaly 54.520 tun. Následovaly je masokombináty z Jihomoravského kraje a z Vysočiny. Hradeckému kraji loni ve výrobě masa patřila mezi regiony osmá příčka, znamenalo to meziročně posun nahoru o jedno místo před Moravskoslezský kraj.
Výroba masa v Královéhradeckém kraji v letech 2010 až 2013 (bez drůbežího):
| 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | |
| výroba masa celkem v t: | 23.267 | 19.016 | 19.584 | 22.728 |
| z toho vepřové v t: | 18.795 | 15.170 | 15.401 | 17.159 |
| z toho hovězí v t: | 4454 | 3833 | 4171 | 5547 |
Zdroj: ČSÚ
Zdroj: ČTK, 24. 2. 2014
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 07:49
