Agris.cz - agrární portál

Pekárna BEAS za půl mld. má povolení, kraj námitky odpůrců zamítl

27. 2. 2014 | ČTK

Hradecký krajský úřad zamítl odvolání občanských sdružení proti stavebnímu povolení na novou pekárnu firmy BEAS v Choustníkově Hradišti na Trutnovsku. ČTK to zjistila na úřední desce kraje. Stavbě pekárny za asi půl miliardy korun by tak už nemělo nic bránit. Proti stavbě se postavila dvě občanská sdružení, za nimiž stojí konkurenční pekárny v regionu. Obec Choustníkovo Hradiště projekt podporuje.    

Pekárna v Choustníkově Hradišti by měla přinést 120 pracovních míst. Její předpokládaná denní výrobní kapacita je 10 tun chleba, 180.000 kusů pečiva a 8000 koblih, vyplývá z rozhodnutí kraje o odvolání. BEAS má zatím pekárnu v Ličně na Rychnovsku a cukrářský provoz v Letohradu. Vedle toho firma s 230 zaměstnanci podniká i v oborech mimo potravinářství.    

Proti povolení stavby se odvolaly občanské sdružení AKÁT a občanské sdružení Pekaři - severovýchod. Provoz pekárny by podle nich mohl ohrozit životní prostředí. V odvolání například namítaly, že projekt nemá vyřešeno stání aut expedice. Poukázaly na údajné nejasnosti o objemu produkce pekárny či na rozpory mezi stavebním povolením a územním rozhodnutím.    

Krajský úřad námitky obou sdružení označil za nedůvodné a potvrdil stavební povolení vydané loni v září Městským úřadem ve Dvoře Králové nad Labem. Krajský úřad v odůvodnění připomněl, že ze samotného Choustníkova Hradiště k záměru nikdo nevznesl žádnou připomínku či námitku. Proti rozhodnutí kraje se již nelze odvolat.    

Majitel firmy BEAS Bedřich Syrovátko rozhodnutí krajského úřadu přivítal. "Pokládáme ho zároveň i za to, že státní a veřejné úřady fungují a že se dokážou vypořádat s různými organizovanými skupinami," uvedl pro ČTK Syrovátko. Verdikt kraje přivítal i starosta Choustníkova Hradiště Vratislav Vopálka. "Pekárna přinese nová pracovní místa, například pro lidi odcházející ze zemědělství. Firma by měla také postavit chodníky a parkoviště u hřbitova, na což by obec sama neměla peníze," řekl ČTK.    

Odpůrci pekárny dříve také vyjádřili nesouhlas s tím, že pekárna získala dotaci 75 milionů korun. "Příjemce dotace bude nespravedlivě zvýhodněn a nás to ovlivní dost významným způsobem, protože budeme mít problém se zaměstnaností a s odbytem," uvedl dříve v České televizi majitel Hradecké pekárny a předseda sdružení Pekaři - severovýchod Josef Homoláč. "Trh je nabitý a ovlivní ho to na tisíc procent. BEAS se neomezí jen na Podkrkonoší, roztáhne se po východních Čechách," uvedla v regionální MF Dnes členka sdružení Miloslava Vichterová z Kvíčerovské pekárny.    

Pekárna má v Choustníkově Hradišti stát v nové průmyslové zóně, v níž firma BEAS už v roce 2010 postavila fotovoltaickou elektrárnu. "Realizace projektu (pekárny) přinese práci zhruba 400 lidem ve stavebnictví i v oblasti dodávek výrobních technologií a technického zázemí," uvedl dříve Syrovátko. Nyní BEAS pekařskými a cukrářskými výrobky zásobuje téměř 1000 odběratelů v devíti okresech hradeckého a Pardubického kraje.    

Pokud firma BEAS pekárnu postaví, přesáhnou její investice v souhrnu několika posledních let 1,4 miliardy korun. Zhruba 250 milionů korun podnik již investoval do rozvoje pekárny v Ličně, další významné částky vložil do stavby tří slunečních elektráren. Aktivity má firma také v zemědělství, maloobchodu, stavebnictví a v oboru nemovitostí, v němž působí i v zahraničí, konkrétně v Chorvatsku.

Zdeněk Rychtera


Zdroj: ČTK, 27. 2. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 05:47