Agris.cz - agrární portál

Vinaři se připravují na výrobu slámového vína

28. 2. 2014 | ČTK

Jihomoravští vinaři se v těchto dnech připravují na výrobu slámového vína. Jeho produkce v posledních letech roste a je vyšší než u ledového vína. S lisování slámového vína dnes začaly například Vinné sklepy Lechovice na Znojemsku. Na slámové víno připravily 3,5 tuny hroznů odrůdy Ryzlink rýnský.    

Tato specialita s vysokým obsahem cukru vzniká lisováním hroznů, které po dobu několika měsíců od sklizně ležely na slámě nebo byly zavěšeny na čerstvém vzduchu. Kuličky hroznů za tu dobu seschnou natolik, že z nich vinaři získají jen třetinu obvyklého množství šťávy. Jejich cukernatost se naopak téměř zdvojnásobí.    

Vinaři už na vysychání hroznů nemusejí čekat tak dlouho jako v minulosti. Mohou je lisovat teoreticky už po dvou měsících. Dříve to byly minimálně tři měsíce. "Důležité je, aby cukernatost byla minimálně 32 stupňů. Když hrozny leží déle, mohou na ně dosáhnout plísně. Vinaři se o ně musí více starat a shnilé hrozny vyhazovat," řekl dnes ČTK výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.    

Podle vedoucího provozu vinic Vinných sklepů Lechovice Romana Staňka loňský rok přinesl slušnou úrodu. Vinaři se obávali toho, jak se projeví dopad mrazů, které zasáhly vinice o rok dříve. "Obavy se nepotvrdily a bylo poměrně dost hroznů, z pohledu množství to byl jeden z nejlepších roků," uvedl Staněk. Firma chystá letos i ledová vína. Na vinici měla hrozny ještě v polovině ledna. "Standardně jsme mívali sklizeno mezi polovinou listopadu a začátkem prosince," uvedl Staněk. Většina firem letos produkci této speciality vzdala. Někteří vinaři sklízeli hrozny na ledové víno ještě později. "Ročník 2013 ledové víno bude jen o pár tisících litrů v celé republice," uvedl Staněk.    

Vinné sklepy Lechovice patří v ČR k větším výrobcům ledového a slámového vína. Hospodaří na Znojemsku na 236 hektarech vinic, které spadají do katastru čtyř vinařských obcí. Výrobou slámového vína se v kraji zabývá více vinařství. Příkladem je Znovín Znojmo, Réva Rakvice nebo vinařství Sonberk.

Produkce slámového vína v ČR v jednotlivých letech v hektolitrech:

RokProdukce v hl
201096
201130
2012174

Zdroj: Svaz vinařů


Zdroj: ČTK, 28. 2. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 06:52