Agris.cz - agrární portál

Francie zakázala geneticky modifikovanou kukuřici

17. 3. 2014 | ČTK

Francouzské ministerstvo zemědělství zakázalo prodej, používání i pěstování geneticky modifikované (GM) kukuřice MON 810 od americké společnosti Monsanto. Je to jediná odrůda GM kukuřice, která má v současnosti povolení k pěstování v Evropské unii. 

Francouzská vláda tvrdí, že GM plodiny představují riziko pro životní prostředí a snaží se znovu zavést zákaz pěstování těchto plodin. Nejvyšší soud již podobné snahy vlády dvakrát zrušil. 

Rozhodnutí je načasováno tak, aby zabránilo výsevu GM předtím, než se začne projednávat návrh zákona, který má zakázat pěstování všech geneticky modifikovaných organismů v zemi. Ve Francii se seje kukuřice v druhé polovině března. Zákaz má platit až do přijetí zákona. 

Současná socialistická vláda je stejně jako její předchozí konzervativní předchůdkyně proti pěstování GM plodin. Důvodem jsou obavy veřejnosti, zda jsou tyto plodiny bezpečné, a také rozsáhlé protesty ekologů. 

Mezi zeměmi EU panují již dlouhou dobu spory kvůli tomu, zda schválí, či neschválí pěstování dalšího druhu GM kukuřice, Pioneer 1507. Tu vyvinuly firmy DuPont a Dow Chemical. O povolení tak bude muset rozhodnout Evropská komise. 

V Evropě o pěstování GM plodin není příliš velký zájem a na celosvětové produkci těchto plodin má region pouze nepatrný podíl. Tyto plodiny se pěstují hlavně v Severní a Jižní Americe a v části Asie. Předloni se GM plodiny pěstovaly po celém světě na ploše kolem 170 milionů hektarů. 

Kukuřice od Monsanta povolená k pěstování v EU je odolná vůči hmyzu a byla schválena v roce 1998. Pěstuje se na rozloze zhruba 100.000 hektarů, a to hlavně ve Španělsku, dále v Portugalsku, České republice, Rumunsku a na Slovensku. V sedmi zemích EU je pěstování zakázáno. Jsou to Rakousko, Bulharsko, Německo, Řecko, Maďarsko, Itálie a Lucembursko. 


Zdroj: ČTK, 17. 3. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:30