Agris.cz - agrární portál

Pivovar Svijany investoval za 15 let do rozvoje zhruba půl mld.Kč

21. 3. 2014 | ČTK

Soukromý Pivovar Svijany investoval za posledních 15 let do svého rozvoje a modernizace zhruba půl miliardy korun a investice budou pokračovat. V letošním roce dá 90 milionů korun největší pivovar v Libereckém kraji do nové lahvovny a do šrotovny, kde se připravuje slad. Lahvovna řádově za 50 milionů korun by měla být hotova do konce března, řekl dnes ČTK ředitel pivovaru Roman Havlík.    

Svijanský pivovar patří do desítky největších pivovarů v zemi, v roce 1997 mu přitom hrozilo uzavření, když firmu převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. Od obnovení výroby v roce 1998 se podařilo produkci pivovaru zvýšit více než čtrnáctinásobně. "Původně měl pivovar kapacitu zhruba 100.000 hektolitrů ročně, díky masivním investicím jsme loni mohli dodat na trh přes 600.000 hektolitrů piva," poznamenal Havlík.    

Pivovar ale neinvestuje jenom do technologií. Od roku 2007 má i vlastní chmelnice, koupil totiž 60 procent společnosti Chmel Polepská blata na Žatecku. "Důvodem investice byla obava, že české chmelařství zaniká, chmelnice jsou čím dál starší a neinvestuje se do nových. Měli jsme obavu, že surovina, která je prakticky nejdůležitější pro výrobu typického českého piva - žatecký červeňák, nebude na trhu," vysvětlil sládek Petr Menšík. Dohodli se tedy s pěstitelem a do jeho firmy vstoupili. Pěstitel má zaručený odbyt i cenu, která mu dává možnost do chmelnic investovat.    

Pivovar letos slaví 450 let vaření piva ve Svijanech. Žatecký červeňák je klíčovou složkou Prémiového světlého ležáku 450, který si pivovar k výročí nadělil. Už od Vánoc ho čepuje 70 vybraných restaurací po celé České republice a v nejbližších dnech se objeví i lahvový na pultech prodejen. Pivo výjimečné svou intenzivní chutí je uvařené tradičním způsobem s použitím nejkvalitnějšího humnového sladu. "Je dražší než naše běžná dvanáctka, ale žádné negativní ohlasy jsme kvůli tomu zatím neměli," poznamenal Menšík.    

Pivovar Svijany vlastní skupina LIF, které patří také sesterský Pivovar Rohozec nebo náchodský pivovar Primátor. Spolu s výstavem pivovaru rostou každoročně i jeho tržby. Společnost se 127 zaměstnanci v roce 2012 zvýšila tržby o čtvrtinu, poprvé v historii tak překročily miliardu korun. Hospodaření skončilo ziskem bezmála 211 milionů korun. Loňské údaje zatím nejsou k dispozici.


Zdroj: ČTK, 21. 3. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 05:31