Z biomouky velikonoční mazanec neupečete, ukázal test MF DNES
4. 4. 2014 | iDNES.cz
Pokud se má velikonoční mazanec povést, potřebujete k tomu kromě vlastní zručnosti především kvalitní mouku. Bez ní bochánek nevykyne tak jak má, bude sražený a nebude moc chutnat.
Jak si ale v obchodě vybrat tu správnou mouku? Do sáčku nevidíte, ochutnat nemůžete… a stejně byste nic nepoznali, kvalita mouky se projeví až na výsledku pečení.
Možná budete vybírat podle ceny, v domnění čím dražší, tím kvalitnější, a koupíte si biomouku, která stojí téměř třikrát tolik co běžné mouky. Pokud se z ní budete snažit upéct velikonoční mazanec, přijde zklamání. Bochánek se moc nepovede, bude nízký, možná i trochu sražený, protože těsto správně nenakynulo.
Přesně to se stalo v praktické části testu MF DNES, který chtěl zjistit, jaká mouka bude nejvhodnější na přípravu velikonočních mazanců, jidášů, vrkočů nebo jiných dobrot z tradičního kynutého těsta. Zahrnuli jsme do něho 14 vzorků hladké pšeničné mouky z hypermarketů.
Doporučení na obalu nenajdeteNejen praktický test pečení, ale i laboratorní analýzy na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, prokázaly, že biomouky se svými vlastnostmi liší od běžné hladké mouky. Mají vyšší obsah popela, což je jeden z důležitých ukazatelů kvality mouky. Podle něj se hladké mouky rozlišují na světlé a polosvětlé.
Aby nedošlo k omylu, popel neznamená, že v mlýně přisypali do mouky nějaký odpad, je tak označován obsah minerálních látek, které do mouky přecházejí z obilného zrna. O popelu se mluví proto, že se laboratorně zjišťuje spalováním mouky. Obě bio mouky, které jsme zařadili do testu – Naše Bio z Billy a Albert BIO, byly mouky polosvětlé, které nejsou na kynuté těsto vhodné, ale nebyly tak označeny .
Problém je, že na obalech nenajdete žádné doporučení, k čemu se mouka hodí, nebo nehodí, takže většina lidí ji považuje za univerzální. Jenže test ukázal, že některé mouky se více hodí na pekařská těsta kynutá, listová nebo tažená. A jiné se zase více hodí na cukrářská těsta třená nebo šlehaná, tedy dorty nebo bábovky.
Autor:Hana VečerkováZdroj: iDNES.cz, 4. 4. 2014
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 21:19
