Agris.cz - agrární portál

Ceny potravin si hlídá stále více Čechů, šetří i solidně vydělávající

7. 4. 2014 | ČT 24

Čím dál tím víc Čechů si hlídá, kolik utratí za potraviny.  Na cenách přitom začíná záležet i těm, kteří nemusí počítat každou minci a měsíčně si přijdou i na více než 25 tisíc korun. I v této skupině spotřebitelů se zvyšuje podíl těch, kterým při nakupování jako průvodce slouží slevové letáky.

V Česku na jídle šetří asi třetina lidí a zatím nic nenasvědčuje, že by se tento podíl snižoval - spíše naopak. K šetření na jídle nutí zdražování i zvyšování nezaměstnanosti. "Došlo k pětiprocentnímu nárůstu cen potravin, u některých položek to bylo až v řádu desítek procent," tvrdí Martin Růžička ze společnosti KPMG.

Tři ze čtyř zákazníků za potraviny utratí maximálně dva a půl tisíce korun. Na ceny se přitom dívají i lidé, kteří mají příjem vyšší než 30 tisíc korun za měsíc. Počet lidí, kteří mají cenu jídla na prvním místě v promýšlení svého rozpočtu, vzrostl oproti loňsku na dvojnásobek.

"Pokles životní úrovně v souvislosti s krizí se projevil ve všech příjmových skupinách a řada lidí se zkrátka snaží hledat co nejlevnější produkty," dodává ekonom Tomáš Wroblowský. I když lidé stále více šetří, zhruba pro polovinu českých domácností je dosud velmi důležitá kvalita potravin.


Zdroj: ČT 24, 7. 4. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 17:30