Agris.cz - agrární portál

Rusko zakázalo dovoz výrobků šesti mlékárenských firem z Ukrajiny

8. 4. 2014 | ČTK

Obchodní vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou se dále zhoršují. Ruský úřad pro ochranu spotřebitelů dnes oznámil, že pozastavil dovoz mléčných výrobků od šesti ukrajinských producentů.    

Moskva tak zřejmě reaguje na podobný krok Ukrajiny z konce minulého týdne. Ukrajina dočasně zakázala na svém území prodej výrobků sedmi ruských potravinářských firem.    

Ruský úřad pro ochranu spotřebitelů v prohlášení uvedl, že po provedení laboratorních testů zjistil, že firmy porušily předpisy. Kvůli ochraně práv spotřebitelů tak úřad pozastavil dovoz výrobků těchto firem.    

Sýr se na celkovém vývozu z Ukrajiny podílí 0,5 procenty. Podle odhadů analytiků Nomury je také desátou největší vývozní položkou Ukrajiny do Ruska, napsala agentura Reuters.    

Polská agentura PAP dnes uvedla, že ruský veterinární úřad zakázal dovoz mléka a mléčných produktů od polského mlékárenského družstva Mlekovita. Důvodem je objevení bakterie ze skupiny Enterobacteriaceae při laboratorních testech produktů polské společnosti. Prezident společnosti Mlekovita Dariusz Sapiński však popřel, že by se bakterie mohla ve výrobcích firmy vyskytovat.    

Mlekovita je druhou mlékárenskou společností v Polsku, které ruský veterinární úřad tento měsíc zakázal vyvážet výrobky do Ruska. Na počátku dubna byl zakázán vývoz produktů družstva ROTR. V únoru zakázal ruský úřad dovoz výrobků firmy Hochland.


Zdroj: ČTK, 8. 4. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 07:56