Agris.cz - agrární portál

V Ústeckém kraji začala sezona farmářských trhů

17. 4. 2014 | ČTK

V Ústeckém kraji začala sezona farmářských trhů. Lidé na nich nakoupí potraviny z regionu přímo od pěstitelů a výrobců. Organizátoři přitom zpřísnili kontroly prodávaného zboží. V Ústí nad Labem a Teplicích se změnila místa jejich konání, v Mostě pořadatelské sdružení Český um - Artificum Bohemicum trhy kvůli nezájmu lidí zrušilo. ČTK to dnes řekl Adam Weber ze sdružení.    

Cílem pořadatelů je podle Webera udržet rozsah a kvalitu trhů nastavenou v předchozích letech. "Začali jsme výrobce a pěstitele daleko více prověřovat. Nyní ručíme za to, že zboží, které se objeví na našich trzích, pochází skutečně od prodejců," zdůraznil Weber.    

Přibývá farmářů, kteří se do trhů zapojují. Těch kvalitních producentů je však podle Webera omezený počet. "Dlouhodobě pociťujeme jako velký handicap trhů to, že chybí široká nabídka mléčných výrobků. Ale v Ústeckém kraji není žádná mlékárna, která by chtěla jezdit prodávat na trhy v Ústí či Teplicích. Raději prodávají v Praze nebo jiným způsobem," uvedl Weber.    

Ceny za regionální potraviny odpovídají podle Webera cenám jinde na trzích. Pro některé obyvatele Ústeckého kraje jsou však vysoké. "Pociťujeme silně, že Ústecko je chudým regionem. I proto někteří pěstitelé raději prodávají ve Středočeském kraji nebo Praze. U nás je zkrátka znát, kdy je před důchodem," poznamenal Weber. Mezi zákazníky právě senioři tvoří podle Webera početnou skupinu.    

Kvůli nezájmu zrušili organizátoři pořádání trhů v Mostě. Naopak na základě požadavků lidí se v Teplicích konají letos farmářské trhy před nákupním centrem Olympie a navíc na náměstí Svobody. V Ústí nad Labem mohou zákazníci nakupovat nově na trzích na náměstí Míru. "Díky přesunu od nákupního centra Forum na náměstí Míru jsme zaregistrovali zvýšený zájem lidí, přestože obě místa jsou od sebe vzdušnou čarou 200 metrů," podotkl Weber.    

Za čtyři roky pořádání farmářských trhů se počet jejich zákazníků podle Webera stabilizoval. "Zprvu se chodili lidé jen dívat, teď už opravdu nakupují," zdůraznil. Přehled termínů konání trhů a lokalit, kde se konají, najdou zájemci na stránkách společné značky Severočeské farmářské trhy.


Zdroj: ČTK, 17. 4. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:26