Agris.cz - agrární portál

V Libereckém kraji přibývá prodejen s regionálními potravinami

25. 4. 2014 | ČTK

V Libereckém kraji přibývá míst, kde lze nakoupit potraviny od místních výrobců a farmářů. Nově teď přímo v krajském městě otevřela obchod i síť farmářských prodejen Náš grunt. Liberečanům nabízí mimo jiné chleba z Krakonošova pekařství ve Vysokém nad Jizerou nebo uzeniny od Miroslava Noska ze Studence, vyráběné podle tradičních receptur bez náhražek a konzervačních látek.    

"Líbí se mi, že Náš grunt nedělá kompromisy a skutečně je všechno co nabízíme kvalitní a české," řekl ČTK Petr Šmídl, který obchůdek v centru Liberce vlastní se svou manželkou. Studoval sice strojírenství na ČVUT v Praze, nakonec u něj ale zvítězila láska k dobrému jídlu. Právě na kvalitu řetězec sází a sám své dodavatele pravidelně kontroluje, zda nepoužívají chemii, příměsi a laciné náhražky, které do tradičních produktů nepatří. "Některé produkty jsou kvůli tomu možná dražší, ale zase jsou kvalitní," poznamenal Šmídl.    

Řetězec Náš grunt začínal v roce 2010 s první prodejnou v Praze, dnes jich má 28. "Do roku 2016 bychom chtěli mít 50 prodejen a být ve všech krajích," poznamenal jeden z majitelů sítě Jiří Málek. Řetězec sází na malé prodejny a osobní přístup k zákazníkům. "Když jsme začínali, měli jsme 30 dodavatelů a museli jsme je hledat a objíždět, dnes jich máme kolem 180 a další už nás oslovují sami," dodal Málek.    

Pro místní producenty je nový obchod příležitostí, jak dostat své potraviny k zákazníkům. Většina z nich nevyrábí tolik, aby mohla dodávat do řetězců, ani aby uživila vlastní kamennou prodejnu. Nosek dvě má, v Liberci zatím ale jeho uzeniny zákazníci neznali. Podobně je to s pečivem z Krakonošova pekařství. Grunt nabízí také mléčné výrobky a sýry místních producentů nebo třeba mošty a nápoje. Část sortimentu je z ostatních krajů. "Chtěli bychom víc ovoce a zeleniny a také čerstvého masa, v tom je ale nabídka farmářů stále omezená," poznamenal Málek. 

Místní produkci lze koupit také na farmářských trzích, které se pravidelně konají v každém větším městě v kraji. Přibývá i regionálních prodejen. Třeba regionální sdružení výrobců z Českého ráje má vlastní prodejny v Liberci a Turnově. Jako regionální slouží i prodejny pekárny Mikula, která vedle své vlastní produkce nabízí v Turnově, Rovensku pod Troskami, Vyskři nebo Semilech i produkty třeba mlékárny Tompeli nebo mošty z Lažan. Regionální produkty nabízejí také některá informační centra v rekreačních oblastech, jako je třeba Infoshop Vejměnek na Malé Skále.


Zdroj: ČTK, 25. 4. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 21:37