Agris.cz - agrární portál

Mogul Tariko chce od Indů skotskou whisky

29. 4. 2014 | E15 on line

Miliardář Rustam Tariko, který stojí za značkou vodky Russian Standard, má zájem o koupi skotské whisky Whyte & Mackay (W&M). Má s ní ostatně zkušenosti, tuto značku na ruský trh dováží Tarikova distribuční firma.

Ruský podnikatel, jehož jmění letos časopis Forbes ocenil na dvě miliardy dolarů, se údajně dostal do nejužšího výběru zájemců spolu s italskou Gruppo Campari a thajským výrobcem piva a tvrdého alkoholu ThaiBev. Spekuluje se rovněž o zájmu skupiny SPI Rusa Jurie Šeflera. Ten zase ovládá výrobce vodky Stoličnaja. Informaci o tendru přinesl indický The Economic Times. Zástupci Russian Standard ji nechtěli komentovat. Zdroje deníku Kommersant blízké firmě ale potvrzují zájem o akvizici.

Současný majitel W&M, největší výrobce alkoholu v Indii United Spirits, již podle The Economic Times ukončil proces vyčlenění skotské firmy ze svého byznysu. To musel udělat, aby bylo možné dokončit vstup britského nápojářského gigantu Diageo do majetkové struktury. Britové totiž za dvě miliardy dolarů kupují 53,4 procenta v United Spirits. Ovšem britský antimonopolní úřad zakázal, aby Diageo v rámci transakce získalo W&M, protože skupina by ovládala 56 procent výroby režné whisky v zemi a přes 35 procent veškeré výroby whisky. Podíl W&M na britském trhu činí sedm procent.

Rustam Tariko zná dobře produkci W&M, od roku 2011 je jeho společnost Rust Ink exkluzivním importérem značky do Ruska. V roce 2013 se podle údajů celní správy produkce W&M podílela na dovozu whisky do země z 1,12 procenta. Za kolik bude W&M k mání, se neuvádí. Média diskutují o částkách od 580 milionů dolarů do miliardy. V případě vítězství by Tariko uzavřel rekordní kontrakt s ruskou účastí na trhu lihovin.

Tarikova alkoholová říše

V minulém roce získal Tariko stoprocentní podíl ve zbankrotované polské Central Europen Distribution, která do Ruska dodává vodky Zelená marka, Parliament a Žuravlji. Podle Tarika se jednalo o investici 420 milionů dolarů bez započtení dluhů firmy. Patří mu i 94,1procentní podíl italského vinařství Gancia, hodnota kontraktu přesáhla 100 milionů eur.


Zdroj: E15 on line, 29. 4. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 14:38