Agris.cz - agrární portál

Pivovar Chodovar otevřel v Chodové Plané velké kongresové centrum

30. 4. 2014 | ČTK

Malý rodinný pivovar Chodovar otevřel v historické budově kamenné sladovny v Chodové Plané velké kongresové a společenské centrum. Má kapacitu až 150 míst. Pivovar v novodobé historii už vybudoval dvě obří restaurace, hotel, pivní lázně, bazén a wellness. Veškeré peníze, které firma vydělá, dává do rozvoje, společníci si ještě ze zisku nerozdělili ani korunu, řekl ČTK prezident pivovaru Jiří Plevka starší, který areál před 22 lety odkoupil v privatizaci od Plzeňských pivovarů.    

"Za 22 let se hodnota našeho pivovaru zesedminásobila až zosminásobila," uvedl. Kongresové centrum vzniklo z rozpadajícího se objektu, který byl do roku 1860 využíván k výrobě a uskladnění sladu a poté sloužil zemědělcům. V jeho přízemí už je od roku 2008 restaurace Stará Sladovna; uvnitř má 150 míst, na terase dalších 300.    

"Kongresové centrum nám scházelo. Na hotelu máme hodně firem. Teď můžeme odbavit kongresy do 200 lidí. Seminářů děláme v průběhu roku hodně," řekl jednatel Chodovaru Jiří Plevka mladší.    

Podle šéfa restaurací, hotelu a lázní Mojmíra Prokeše jezdí do Chodovaru tisíce hostů měsíčně. "Máme nadprůměrnou obsazenost. Česká klientela, která tvoří 60 procent, se vrací, z čehož máme radost. Hotel má průměrnou roční obsazenost asi 65 procent," uvedl.    

Areál Chodovaru je velkou turistickou atraktivitou Plzeňského kraje," řekl náměstek hejtmana Jiří Struček (ČSSD).    

Už v roce 2000 otevřel pivovar s více než 500letou historií ve skalním labyrintu starých sklepů restauraci Ve Skále pro 260 hostů, po plzeňské Na Spilce druhé největší v kraji, a malé pivovarské muzeum. Od roku 2004 má hotel se 117 lůžky a od roku 2006 pivní lázně, jejichž kapacitu o tři roky později zdvojnásobil. "Jde o jediné registrované pravé pivní lázně s vlastními balneology," řekl Struček. Uhličitá koupel z vlastní minerální vody, piva, kvasnic, mláta a směsí bylin je vhodná k relaxaci, léčení oběhových a kožních potíží. Součástí hotelu je od předloňska bazén, relax centrum, minigolfu, metaná a půjčovna kol.    

"Chodová Planá by bez Chodovaru byla vesnicí, kterou by turisté jen projeli," řekl Ctirad Hirš, starosta městyse s 1500 obyvateli.    

Pivovar zaměstnává 60 lidí a dalších 70 pracuje v restauracích, hotelu a lázních. Roční produkce Chodovaru se drží na 90.000 hektolitrech, z toho 10.000 hektolitrů tvoří limonády na bázi minerální vody Il-Sano.


Zdroj: ČTK, 30. 4. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:52