Agris.cz - agrární portál

Pivovar AB InBev díky růstu odbytu zvýšil provozní zisk

7. 5. 2014 | ČTK

Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev díky růstu odbytu v prvním čtvrtletí zvýšil provozní zisk o 11 procent na 3,88 miliardy dolarů (76,5 miliardy Kč). Hospodářský výsledek však zaostal za očekáváním, a to kvůli vyšším marketingovým výdajům před blížícím se mistrovstvím světa ve fotbale.    

Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že čtvrtletní zisk dosáhne 3,98 miliardy dolarů. Tržby společnosti stouply o devět procent na 10,6 miliardy dolarů. Firma zaznamenala růst prodeje ve všech regionech s výjimkou Evropy.    

Společnost předpokládá, že poptávku po jejím pivu podpoří mistrovství světa ve fotbale, které začne příští měsíc v Brazílii. Ta je pro pivovar druhým největším trhem.    

Společnost Anheuser-Busch InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. Skupina v roce 2009 prodala Pivovary Staropramen a další aktivity ve východní Evropě firmě CVC Capital Partners, od které je později získala severoamerická pivovarská skupina Molson Coors Brewing Company.    

AB InBev má v portfoliu asi 200 značek z celého světa, včetně Budweiser, Beck's a Stella Artois. Od americké společnosti Anheuser-Busch zdědil AB InBev řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny.


Zdroj: ČTK, 7. 5. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:57