Agris.cz - agrární portál

Překyselení organismu

13. 5. 2014 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Překyselení organismu je jednou z nejnebezpečnějších civilizačních poruch, ke kterým jsme se dopracovali, a to především překotnou změnou životního stylu a nevhodnou stravou. Na překyselení neboli acidózu neexistuje zázračná pilulka. Musíme si pomoci sami tím, že změníme skladbu stravy a že se naučíme správně dýchat.

V našem těle jsou místa s velmi odlišným pH, jehož hodnoty jsou pro dané orgány typické a jejich konstantní hodnoty jsou pro funkci jednotlivých orgánů nezbytné. Například extrémě nízké pH 2,0 mají žaludeční šťávy, krev má pH 7,3 – 7, 5 (hodnoty mimo interval pH 6,8 – 7,8 jsou neslučitelné se životem). Odchylky pH znamenají poruchy metabolismu, ztrátu propustnosti buněčných membrán a chyby v distribuci roztoků v těle, tedy velmi vážné stavy vedoucí k opravdu těžkým onemocněním.

Souhrn největších prohřešků vzhledem k zakyselení organismu:

  • - Zdroje bílkovin jsou převážně živočišné (maso), a to včetně mléka, mléčných výrobků, ryb a vajec
  • -  Denně jíme produkty z bílé mouky a cukru
  • - V jídelníčku máme nedostatek ovoce a zeleniny, většinou zcela chybí bylinky a klíčky
  • -  Jíme nepravidelně, rychle, hltáme a málo koušeme
  • -  Nemáme čas na procházky, sport a pobyt na čerstvém vzduchu
  • - Občas si dáme alkohol, kouříme nebo jsme v zakouřeném či jinak znečištěném prostoru
  • - Stravu máme často ve formě polotovarů s vysokým obsahem aditiv, zejména konzervantů, barviv a dochucovadel
  • - Málo pijeme, vynecháváme bylinné čaje a naopak zařazujeme často sycené a slazené nápoje
  • - Chybí nám vláknina, celozrnné pekařské výrobky, alternativní plodiny, luštěniny, houby
  • -  Nepoužíváme zelené potraviny

Autor článku „Překyselení organismu je nebezpečné“: Ing. Eva Nováková

Zdroj:  časopis Pekař cukrář XXIV, 2014, č. 1, s. 31 - 33


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 13. 5. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 06:26