Agris.cz - agrární portál

Na Šumavě letos vysadili přes 110.000 kusů pstruha potočního

15. 5. 2014 | ČTK

Přes 110.000 plůdků pstruha potočního vysadili letos pracovníci šumavského národního parku do Vltavy, Křemelné a Řasnice. Umělému odchovu této ryby se park věnuje od roku 1998. Specializuje se na něj rybí líheň v Borových Ladech na Prachaticku. ČTK o tom informoval mluvčí parku Pavel Pechoušek.    

"Plůdek pstruha, který jsme v těchto dnech vysadili, se zhruba před měsícem vykulil. V přirozeném procesu se dožije dospělosti jen pět procent pstruha potočního," uvedl vedoucí rybí líhně Josef Šperl.    

Ve volné přírodě se pstruh vytírá na podzim, v zimních měsících malé pstruhy postihují velké ztráty. Šperl dodal, že v případě umělého odchovu mají plůdky větší šanci na to, že přežijí. "Těžko přesně odhadovat, ale počítáme, že vydrží zhruba třetina z kusů, které vysadíme," uvedl.    

Plůdek pstruha se vysazuje do malých potůčků, které ústí do řek. Během svého života, kdy pstruh každý rok přirůstá zhruba pět až deset centimetrů, putuje tam, kde má víc potravy. Jde o místa, kde se řeka zvětšuje. "Za tři až čtyři roky, než jedinec pstruha pohlavně dospěje, se vrací do míst, kde byl vysazen, do malých říček a přítoků. Tady se vytírá a sám zakládá novou generaci," řekl Šperl.    

Pstruha potočního vypouštějí zaměstnanci parku do šumavských potoků podle zarybňovacího plánu, který stanovilo ministerstvo životního prostředí. Podle něj na Šumavě vypouští i lipana podhorního, mníka jednovousého a střevli potoční, což jsou původní šumavské druhy.


Zdroj: ČTK, 15. 5. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:55