Na Vysočině loni přibyly tři minipivovary, další chystá Bystřice
19. 5. 2014 | ČTK
Na Vysočině přibyly během uplynulého roku tři minipivovary. V Biskupicích na Třebíčsku začal vařit pivo Pivovar Gajdoš, v Uhřínovicích u Brtnice Pivovar Ruprenz a v Kamenici nad Lipou zahájil výrobu Pivovar Kokeš. Podle informací na webu Sdružení přátel piva teď funguje na Vysočině 11 malých varen piva. Další minipivovar vznikne v Bystřici nad Pernštejnem. Bude v novém turistickém centru, jehož otevření se chystá na jaro příštího roku.
Komplex za více než 150 milionů korun zaměřený na obnovitelné zdroje energií a šetrnou turistiku vzniká v Bystřici z bývalého statku Mitrovských. "V Centru zelených vědomostí bude minipivovar, který by měl mít maximální roční produkci 300 hektolitrů," řekl ČTK bystřický místostarosta Josef Vojta.
Provoz tohoto pivovaru ale bude omezen kvůli tomu, že centrum buduje město s evropskou dotací. Produkce proto nebude určena pro běžný trh. Půjde spíš o to, aby se turisté mohli podívat, jak se pivo vaří. Budou ho také moci ochutnat, případně koupit lahvinku jako suvenýr. O názvu moku není rozhodnuto. "Budeme chtít oslovit občany, aby nám dali nějaké návrhy, aby pivo mělo vztah k našemu regionu," uvedl Vojta.
Minipivovary začaly na Vysočině přibývat v posledních 12 letech. Majitelé, které ČTK oslovila, uvedli, že kromě prodeje v nejbližším okolí vozí pivo hlavně do velkých měst, kde jsou i hospody zaměřené speciálně na minipivovary.
Mezi výrobci piva v kraji fungujícími od loňska je největší biskupický Pivovar Gajdoš, který může ročně produkovat i 600 hektolitrů piva. Jeho majitel Ivan Gajdoš umístil technologie do domu, který si pronajal od obce a opravil ho. Podotkl, že zajišťování odbytu dá práci. "Je to ježdění po různých akcích, trzích, shánění hospodských," řekl.
Ve zbývajících dvou nových minipivovarech se roční výroba drží kolem stovky hektolitrů piva. Pivovar Kokeš v Kamenici nad Lipou provozuje se svým otcem Tomáš Kopačka. "Nás k tomu vedla velká láska k pivu," řekl. Čeští pivaři jsou podle něj rozděleni do několika skupin. Pro část je rozhodující cena piva, další se drží svého velkého pivovaru. "Pak se začíná dělat nová skupina lidí, která vyhledává kvalitnější a chuťově zajímavější piva," řekl. Pivovar Ruprenz v Uhřínovicích otevřel Martin Povýšil. "Pivovárek šlape, je to zatím čím dál tím lepší," pochvaloval si první rok činnosti.
Počet minipivovarů v Česku se za poslední tři roky více než zdvojnásobil a letos v březnu jich podle jejich svazu bylo 215. Prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň uvedl, že Vysočina není pivovarsky poddimenzována. "Vzhledem k hustotě obyvatelstva je počet pivovarů plně v průměru republiky," řekl. Na Vysočině jsou podle něj také dobré průmyslové pivovary, proti nimž se malí producenti obtížněji prosazují. "Ale když už se prosadí, tak to stojí za to, Jihlavský radniční nebo Harrach Velké Meziříčí, to jsou pojmy," konstatoval.
Průmyslových pivovarů je na Vysočině pět. Největší, Rodinný pivovar Bernard v Humpolci, loni uvařil 231.600 hektolitrů piva.
Zdroj: ČTK, 19. 5. 2014
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 19:58
