Agris.cz - agrární portál

Největší škůdci v povodí Moravy jsou bobři, kormoráni a křídlatky

19. 5. 2014 | ČTK

Největšími škůdci v oblasti moravských toků a vodních ploch jsou přemnožení bobři, kormoráni a invazivní rostlina křídlatka japonská. Nejnáročnější je přitom boj s bobry, přičemž nejkritičtější je oblast Polesí Soutok na Břeclavsku. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Bobr v druhé polovině minulého století z přírody na Moravě vymizel. Vrátil se do ní až před zhruba 15 lety, kdy bobry vrátili do přírody rakouští ekologové. Bobří rodiny postupovaly proti proudu řeky Moravy. Největší kolonie mají na soutoku řek Moravy a Dyje u Břeclavi, v Lednicko-valtickém areálu a Podyjí.

Náklady na odstraňování škod způsobených bobrem byly loni vyčísleny na na ochranných hrázích a upravených korytech moravských toků na 270 milionů korun a na porostu na 18 milionů korun. Likvidace bobřích hrází stála 2,5 milionu korun.

Bobr je na seznamu chráněných živočichů a jeho odstřel není možný. "Z dlouhodobého hlediska je vždy lepší se s bobrem naučit spolužít, než s ním opakovaně svádět boj," uvedla mluvčí.

Proto vodohospodáři likvidují bobří hráze jen v nejkritičtějších oblastech, staví se v nich ploty, které mají zamezit pronikání bobrů do chráněných lokalit. Příkladem je park zámku v Lednici, kde bobři kdysi zničily i vzácné dřeviny.

Zákon chrání nejen bobry, ale i kormorány. Tito draví ptáci působili v minulosti škody rybářům na nádržích Nové Mlýny na Břeclavsku. V uplynulých letech tam ale ubylo tzv. hnízdních stromů, na nichž kormoráni hledají útočiště. To přispělo i k přirozenému snížení jejich počtu. Situace se tedy zlepšuje.

Břehy moravských potoků a řek se potýkají i s tzv. invazivními rostlinami. Jde o rostlinné druhy, které jsou v přírodě střední Evropy nepůvodní, nemají přirozené nepřátele a nekontrolovaně se proto rozrůstají. Největší potíže jsou v povodí Moravy s křídlatkou japonskou. V 19. století se dostala do Evropy jako dekorativní rostlina. Nyní se šíří z horních částí toků.

Boj s mimi je účinný jen za pomoci postřiků, k nimž se využívají herbicidy. Pracovníci Povodí Moravy chtějí v této oblasti využít zkušeností kolegů z Povodí Odry, kde s využitím postřiků účinně bojují s křídlatkou v oblasti povodí Morávky.


Zdroj: ČTK, 19. 5. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 21:02