Agris.cz - agrární portál

Déšť u včel podpořil rojení

2. 6. 2014 | Denik.cz

Před několika dny se na stromě na  dětském hřišti u třeboňské základní školy usadil včelí roj. Učitelka vzhledem k hrozícímu nebezpečí pro děti, které se v jeho blízkosti pohybují, přivolala strážníky.  

Na pomoc přijeli i hasiči, kteří se ve spolupráci s pracovníky technických služeb postarali o odstranění roje.

I když by se mohlo laikovi zdát, že vytrvalé deště a ochlazení rojovou náladu včel utlumí, opak je podle suchdolského včelaře Vlastimila Zemánka pravdou. „Deštivé počasí včely ještě více podpoří. Matka neklade, včely nemají co krmit a rozmnožují se. Lze očekávat, jakmile se trochu oteplí, že rojení propukne v plné síle," vysvětluje Vlastimil Zemánek. Doplňuje, že rojová nálada končí s letním slunovratem.

Když někdo objeví usazený včelí roj, měl by zavolat nějakého včelaře, případně hasiče. V klidu bez paniky a trhavých pohybů může místo opustit. „Roj, který vyletí, má  nasáté zásoby na tři dny dopředu, takže jsou včely klidnější. Ale když už den dva někde roj sedí, tak je opatrnější i včelař," říká. Připomíná povinnost dle veterinárního zákona, že roj neznámého původu je nutné utratit, aby se nerozšiřovaly nákazy.

V určitých případech mohou s likvidací nebezpečného včelího roje pomoci i hasiči. „Vyjíždíme, pokud hrozí nebezpečí ohrožení zdraví nebo života. Tedy tehdy, když včely někoho napadají nebo se třeba na místě nachází alergik, pro něhož by mohly být nebezpečné. Stejně tak hasiči zasahují, když se roj nachází na nějakém veřejném prostranství," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Autor: Lenka Novotná, Milan Soldán


Zdroj: Denik.cz, 2. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:20