Agris.cz - agrární portál

Fernet je nově košer. Firma si slibuje větší prodeje

3. 6. 2014 | Aktuálně.cz

Fernet Stock a slivovice i hruškovice Excellent, které vyrábí největší česká likérka Stock Plzeň, získaly právo používat označení košer. Firma si od toho slibuje zvýšení prodeje těchto značek doma i v cizině.

Přidělení certifikátu předcházela detailní kontrola složení, výrobního procesu i technologií židovskou obcí, řekl ČTK generální ředitel Stocku Petr Pavlík.

Jako košer uznala židovská obec také slivovici, hruškovici, višňovici a meruňkovici od slovenské firmy Imperator, kterou plzeňský výrobce ovládl před půldruhým rokem.

"Certifikát je dalším důkazem vysoké kvality našich výrobků a výrobních procesů. Za jeho získáním stojí také obchodní potenciál. Také v ČR existuje řada speciálních obchodů a restaurací nabízející výhradně košer potraviny. Navíc se rozšiřují možnosti exportu do zemí, kde je židovská komunita velmi silná, například do Izraele a USA," uvedl.

Certifikáty košer má od roku 2010 také likérka Rudolf Jelínek, která je největším českým výrobcem ovocných destilátů. Z dalších potravinářských firem jsou to například Hamé, které produkuje zejména masové výrobky, dále pivovary Krušovice, Nymburk a Nová Paka či vinařství Chrámce z Mostecka.

Žádné víno

Kašrut, neboli košer, je hebrejské slovo označující rituální způsobilost. Definuje přísné židovské předpisy týkající se jídla a potravin. Povolují jíst jen rituálně čisté potraviny pocházející z čistých plodin nebo zvířat upravených předepsaným způsobem. Hlavní zásady pro pokrmy jsou odvozeny z pokynů uvedených v Tóře a Talmudu.

Pro Stock to znamenalo například prokázat, že své produkty vyrábí z výhradně přírodních složek a že při výrobě nedochází ke styku s vínem, vinným destilátem nebo živočišnými složkami. Výroba i stáčení musí být odděleně od jiných produktů, například od brandy nebo vaječného likéru.

Certifikát o rituální způsobilosti, takzvaný hechšer, může jako jediný v ČR vydávat rabinát Židovské obce v Praze. Předcházely mu konzultace složení výrobku, technologie i osobní prohlídka ve výrobě. Stock prošel tímto "auditem" v dubnu.

"Hlavní osobou je mašgiah, neboli rituální dohlížitel, který je odborníkem na výrobu košer potravin i správnou přípravu košer pokrmů," uvedla likérka ve své zprávě. V rabinátu je jím Václav Bittner, který podmínky ve Stocku kontroloval s vedoucím rabinátu Liorem Sharafim a izraelským rabínem Menachemem Kalchheimem. Platnost košer certifikátu je rok, poté se musí obhájit.

autor: ČTK


Zdroj: Aktuálně.cz, 3. 6. 2014





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 13:50